SAD se javio o hrvatskoj kupovini Bradleyja

Ilustracija: EPA

SJEDINJENE Države pozdravile su dogovor s Hrvatskom o kupnji borbenih vozila pješaštva Bradley, priopćilo je američko veleposlanstvo.

"Sjedinjene Države pozdravljaju odluku hrvatske vlade o nabavi borbenih vozila Bradley. Sjedinjene Države zadovoljne su što mogu prodati svojem bliskom savezniku i partneru Hrvatskoj ta vozila, koja će biti modernizirana i opremljena uz pomoć američkih sredstava. Hrvatski program nabave Bradleyja je zajedničko ulaganje u našu zajedničku sigurnost", navodi se u priopćenju.

"Hrvatska je stekla reputaciju predanog i sposobnog saveznika NATO-a. Ova akvizicija povećat će hrvatsku sigurnost i NATO-ovu kolektivnu obranu, produbljujući već snažno američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo. Hrvatski program nabave Bradleyja koristit će uz to hrvatskoj obrambenoj industriji. Iskreno cijenimo usku suradnju hrvatske vlade u ovom projektu", dodaje se.

"Američko-hrvatski odnosi temelje se na zajedničkim interesima i vrijednostima. Radujemo se daljnjem jačanju američko-hrvatskog partnerstva u godinama koje dolaze", zaključuje se u priopćenju.

Premijer Plenković rekao je u četvrtak da će Hrvatska nabaviti 89 vozila Bradley, za što će izdvojiti 145.3 milijuna američkih dolara.

 

To uključuje 62 vozila koja će biti potpuno identično opremljena, pet za obuku i 22 za rezervne dijelove. 

SAD će donirati 51 milijun dolara pa će posao ukupno vrijediti 196 milijuna dolara.

Američka strana donirat će i dodatnih 11 milijuna dolara, što nije bilo predviđeno u prvotnoj ponudi, čime će se osigurati sredstva za dodatnu modernizaciju vozila.

Modernizacija će se provesti u Slavonskom Brodu, u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila, u suradnji s američko-britanskom tvrtkom BAE Systems, koja proizvodi Bradley.

Nabava tih gusjeničara bila je razlog svađe između vlade i predsjednika Zorana Milanovića, koji je optuživao Plenkovića da oteže s prihvaćanjem američke ponude.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više