SAD poziva Siriju na bolju kontrolu granice s Irakom

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell pozvao je u utorak Siriju da uloži puno veći napor kada je riječ o kontroli granice s Irakom, kako bi se spriječili prolasci osoba koje se pridružuju iračkim pobunjenicima, izvijestili su službeni izvori.

"Nedavno su Sirijci poduzeli određene korake, no mislim da bi se moglo učiniti i više", kazao je Powell na konferenciji za novinare održanoj po završetku međunarodne konferencije o Iraku u Šarm el-Šeiku.

Šef američke diplomacije dodao je kako je o tomu "prilično izravno" razgovarao u utorak ujutro sa svojim sirijskim kolegom Farukom al-Šarehom.

Sirijska agencija Sana izvijestila je kako su Powell i Šareh nakon sastanka istaknuli "važnost pružanja pomoći Iraku". Također su ocijenili da je "održavanje konferencije u Šarm el-Šeiku početni korak u toj pomoći i nastojanjima da ta zemlja izađe iz situacije u kojoj se sada nalazi", prenosi Sana.

Šareh je rekao kako smatra da bi u izborima u Iraku trebali sudjelovati svi Iračani te je izrazio "duboku zabrinutost Sirije u pogledu događaja u Falluji", a od svog američkog kolege zatražio je veći angažman na zaštiti civila u tome području.

Pročitajte više