SAD prati tretman gruzijskih vlasti prema bivšem predsjedniku koji je u zatvoru

Foto: EPA

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE "pozorno prate" tretman bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, osuđenog za zlouporabu vlasti, koji štrajka glađu od uhićenja 1. listopada, priopćio je američki State Department.

"Pozivamo vladu Gruzije da se prema gospodinu Sakašviliju ponaša pošteno i dostojanstveno", stoji u priopćenju Ministarstva. "Također snažno pozivamo vladu Gruzije da osigura da gospodin Sakašvili može prisustvovati svim sudskim raspravama za svoje kaznene slučajeve u tijeku."

Sakašvili, koji štrajka glađu u zatvoru više od mjesec i pol dana, uskoro bi se mogao suočiti s raznim zdravstvenim komplikacijama, objavila je skupina za ljudska prava u srijedu.

Prijetnje zatvorenika

Ističu kako zatvorska bolnica koja liječi Sakašvilija nema odgovarajuću medicinsku opremu i da su mu drugi zatvorenici prijetili i zlostavljali ga.

Sakašvili je uhićen 1. listopada, nakon povratka iz egzila u Gruziju kako bi okupio oporbu uoči lokalnih izbora u, kako je opisao, misiji spašavanja zemlje.

Prijeti mu šest godina zatvora nakon što je 2018. u odsutnosti osuđen za zloporabu položaja tijekom svog predsjedničkog mandata 2004. - 2013., no on optužbe odbacuje kao politički motivirane.

Neće biti pomilovanja

Sakašvili je najistaknutija osoba u postsovjetskoj povijesti Gruzije, a došao je na vlast miroljubivom "revolucijom ruža" 2003 godine. Pet godina kasnije odveo je zemlju u katastrofalan rat s Rusijom.

Tisuće njegovih pristaša tjednima prosvjeduju na ulicama, a Služba državne sigurnosti optužila ga je za planiranje državnog udara.

Gruzijske vlasti su priopćile da Sakašvili neće biti pomilovan. 

Pročitajte više