SAD priprema teren za novi rat: "Iran bi za godinu dana mogao imati nuklearnu bombu"

AMERIČKI ministar obrane Leon Panetta je kazao kako SAD ne isključuje mogućnost vojne operacije u Iranu, ako se pokaže da iranski nuklearni program nije samo mirnodopski. SAD vjeruje kako bi Iran bombu mogao napraviti u roku od godinu dana.

Prije samo dva tjedna, Panetta je poručio Izraelu da još ne treba napadati Iran, nakon što je UN-ova agencija objavila izvještaj u kojem se naznačilo da Iran razvija nuklearno oružje. No, u ponedjeljak je Panetta kazao da vojna opcije nije isključena ukoliko Iran proizvede nuklearnu bombu.

"SAD ne želi da Iran razvija nuklearno oružje. To je za nas linija koja se ne smije prijeći, a tako razmišlja i Izrael", kazao je Panetta u CBS-ovoj emisiji "60 minutes" te dodao da kada dobiju obavještajne podatke da Iran razvija nuklearno oružje, poduzet će sve potrebne korake kako bi ih spriječili.

Ministar tvrdi da je Iran skupio dovoljno materijala te da ima tehnologiju ta sastavljanje nuklearne bombe u roku od godinu dana. "Ako Teheran negdje ima skriveno postrojenje, taj proces se može i ubrzati", kazao je Panetta.

Pročitajte više