SAD raspoređuje u Perzijski zaljev još 60.000 vojnika

PENTAGON je u ponedjeljak odlučio poslati još 60.000 vojnika u Perzijski zaljev, koji bi trebali sudjelovati u mogućem ratu s Irakom, i već razvija alternativni plan za vojnu akciju bez uporabe teritorija Turske koja za sada odbija suradnju.

Time će se broj vojnika pod zapovjedništvom Središnjeg zapovjedništva u regiji oko Iraka popesti na oko 310.000. Sjedinjene Države na tom području već imaju više od 250.000 vojnika od kojih je 215.000 u Perzijskom zaljevu.

Pokrenute postrojbe neće biti dio napadačkih snaga predviđenih za invaziju na Irak, nego za zadatke koji će uslijediti nakon toga.

Među postrojbama koje su dobile zapovijed za pokret je 1. motorizirana divizija iz Fort Hooda u Texasu s 17.000 vojnika, teška oklopljena postrojba opremljena tenkovima Abrams, vozilima Bradley i topništvom.

Zapovijed je dobila i 1. oklopna divizija, teška oklopna jedinica smještena u Wiesbadenu u Njemačkoj, koja će broju vojnika u Zaljevu dodati svojih 17.000 uz tenkove i oklopna vozila.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak iz Kalifornije prema Perzijskom zaljevu pokrenule i šesti nosač zrakoplova ´Nimitz´ koji će u regiju stići početkom travnja. Ovaj nosač, najmoćniji u američkoj mornarici, ima 8.000 članova posade i 70 borbenih zrakoplova.

U međuvremenu Pentagon je nakon odbijanja turskog parlamenta prošlog vikenda da dopusti američkim snagama uporabu baza na turskom teritoriju pokrenuo alternativni plan napada na Irak bez turske pomoći.

Mada Sjedinjene Države još uvijek nisu izgubile svaku nadu da će Turska odobriti uporabu svojega teritorija za rat s Irakom, Pentagon ide na plan B za napad na Irak, sa ili bez potpore Turske.

Pentagon je odlučio cijelu 101. zračno-desantnu diviziju s 20.000 vojnika poslati u Kuvajt, tako da se neće morati čekati razmiještanje 4. pješačke divizije u Turskoj.

Planeri Pentagona su odlučili da će ići na uporabu lakših snaga za napade na ciljeve u sjevernom Iraku, korištenje padobranaca te zračne napade uz helikopterske desante. Planeri smatraju da će napad na Irak bez sjeverne bojišnice iz smjera Turske biti teži, ali ne neizvodiv.

Jedan od problema koji se postavlja pred američku vojsku je čisto logistički, a to je kako u sjeverni Irak prebaciti možda i svih 20.000 vojnika 101. zračne divizije.

(Hina) sl nab

Pročitajte više