SAD planira smanjiti količinu nikotina u cigaretama

Foto: FAH
 
AMERIČKA agencija za prehrambene proizvode i lijekove u četvrtak je izvijestila da razmatra mogućnost smanjenja količine nikotina u cigaretama na razinu koja ne bi stvarala ovisnost ili bi ovisnost kod konzumenata svela na minimum. 
 
U sklopu borbe protiv ovisnosti o pušenju Food and Drug Administration (FDA) je izvijestio da će zatražiti potporu javnosti te započeti s "radom na novom standardu koji će omogućiti smanjenje količine nikotina u cigaretama na najmanju moguću razinu ili na razinu koja ne uzrokuje ovisnost". 
 
Svrha nove antipušačke kampanje je smanjiti broj novih ovisnika o nikotinu, ali i one već ovisne "preusmjeriti" na manje štetne alternative. 
 
FDA: U SAD-u od posljedica pušenja svake godine umre skoro pola milijuna ljudi
 
Unatoč desetljećima dugoj antipušačkoj kampanji, u Sjedinjenim Državama svake godine od posljedica uživanja u duhanskim proizvodima umre gotovo pola milijuna ljudi, što državu godišnje stoji gotovo 300 milijarda dolara. Riječ je o troškovima za njihovo liječenje i troškovima kojima se pokriva izostanak radnika s posla, podsjeća FDA. 
 
"Danas činimo značajan korak koji bi nas mogao približiti viziji svijeta u kojemu cigarete više ne bi predstavljale ovisnost za pojedinca, u kojemu bi buduće generacije teže postajale ovisne o cigaretama i koji bi većem broju ovisnih pušača omogućio prestanak pušenja ili prijelaz na potencijalno manje štetne proizvode", kazao je povjerenik FDA Scott Gottlieb. 
 
"Sam nikotin nije odgovoran za razvoj karcinoma, bolesti pluća i srčane smetnje koje godišnju ubiju stotine tisuća Amerikanaca. Radi se o drugim kemijskim spojevima u duhanu i dimu koji se stvaraju kada se duhan zapali, a koji direktno uzrokuju bolest i smrt", dodao je Gottlieb.
 
"Za pet godina moglo prestati pušiti pet milijuna ljudi"
 
Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak u stručnome časopisu New England Journal of Medicine, predviđa da bi se reduciranjem količine nikotina na razinu koja ne bi izazivala ovisnost, broj pušača smanjio za pet milijuna već u prvoj godini primjene novih mjera.
 
Za pet bi godina moglo prestati pušiti pet milijuna ljudi, a do 2060. u SAD-u bi se broj pušača mogao smanjiti na 1,4 posto u odnosu na današnjih 15 posto. 
 
Po izvješću objavljenom u medicinskom časopisu broj spašenih života do kraja stoljeća mogao bi dosegnuti 8,5 milijuna. 
 
Započela suradnja s najvećim duhanskim tvrtkama
 
Direktori najvećih američkih duhanskih tvrtki za proizvodnju cigareta, Altria i R.J. Reynolds pokazali su interes za prijedlog FDA i već započeli suradnju s američkom agencijom za hranu i lijekove na spomenutom procesu. 
 
"U prvoj fazi višegodišnjeg plana su prije svega sve relevantne informacije, a ne prijedlog pravila. Proces bi agenciju obvezao da razmotri i riješi brojna zamršena pitanja", izjavio je potpredsjednik američkoga duhanskog diva Altria Group, Inc., Murray Garnick. 
 
Prijedlog o novim razinama nikotina u cigaretama bit će dio dogovora s FDA, a Altria je spremna na suradnju u svim fazama procesa, dodao je Garnick. 

Pročitajte više