SAD razmatra sankcije sudu u Haagu. Kremlj: Vrlo neobično

Foto: EPA

Kremlj je opisao vrlo neobičnim da Sjedinjene Države razmatraju sankcije protiv Međunarodnog kaznenog suda (ICC), čiji je tužitelj zatražio naloge za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njegovog šefa obrane i trojice čelnika Hamasa zbog navodnih ratnih zločina. Tužitelj ICC-a Karim Khan rekao je u izjavi objavljenoj nakon više od sedam mjeseci rata u Gazi da ima opravdane razloge vjerovati da ova petorica muškaraca "snose kaznenu odgovornost" za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je taj pravni korak nečuvenim, dok je državni tajnik Antony Blinken upozorio da bi to moglo ugroziti pregovore o sporazumu o taocima i prekidu vatre. Neki američki zastupnici pozvali su Sjedinjene Države na uvođenje sankcija sudu. Godine 2020. Sjedinjene Države uvele su sankcije tužitelju ICC-a.

"Situacija u kojoj SAD ima stav i spremnost koristiti metodu sankcija čak i protiv Međunarodnog kaznenog suda više je nego neobična", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

U ožujku prošle godine ICC je izdao naloge za uhićenje predsjednika Vladimira Putina pod optužbom za ratne zločine. Ruske vlasti ocjenjuju da je tjeralica protiv Putina besmislen pokušaj Zapada da ukalja ugled Rusije, i negira počinjenje ratnih zločina u Ukrajini.

Ukrajina optužuje Rusiju da je počinila ratne zločine. Rusija kaže da Zapad ignorira zločine koje čini Ukrajina, što Kijev negira. Biden je prošle godine odluku ICC-a da izda nalog za uhićenje Putina ocijenio opravdanom.

Pročitajte više