SAD REORGANIZIRA MISIJE U IRAKU I AFGANISTANU

Sjedinjene Države će reorganizirati svoje misije u Iraku i Afganistanu kako bi zaustavile nasilje i ubrzale obnovu tih zemalja, piše u ponedjeljak The New York TImes.

List piše, pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke vlade, da će novi pristup uključivati i uspostavu "Iračke stabilizacijske skupine" koju će voditi savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice što bi trebalo ojačati kontrolu Bijele kuće nad borbom protiv terorizma i obnovom u te dvije zemlje.

Stvaranje nove skupine dolazi kao priznanje Bijele kuće da nije dobro planirala obnovu Iraka i Afganistana i nije bila spremna na gerilske napade nakon završetka rata. SAD je u Iraku nakon rata izgubio više ljudi nego u samom ratu.

Novi napori u stabilizaciji i obnovi Iraka i Afganistana dolaze nakon što su najnovija istraživanja javnoga mišljenja pokazala da Amerikanci imaju manje povjerenja u sposobnost predsjednika Busha da vodi vanjsku politiku nego ikada tijekom posljednje dvije godine nakon terorističkih napada na SAD.

"Ovo smješta odgovornost ravno u Bijelu kuću", navodi list riječi visokog dužnosnika vlade.

Reorganizaciju je u povjerljivom memorandumu najavila Condoleezza Rice i uputila ga u četvrtak potpredsjedniku Dicku Cheney, državnom tajniku Colinu Powellu, ministru obrane Donaldu Rumsfeldu i direktoru CIA-e Georgeu Tenetu.

(Hina) sl sb

Pročitajte više