SAD se na još jedan način može riješiti Trumpa, ali to bi bio presedan

Foto: FAH

KAKO se riješiti Trumpa - pitanje je koje si postavljaju brojni njegovi protivnici, osobe koje ga ne mogu zamisliti kao predsjednika SAD-a, kao i brojni politički analitičari koji razmatraju načine na koje se može spriječiti njegovo obnašanje funkcije predsjednika.

Ovaj put Trumpovi protivnici inspiraciju su pronašli u poznatoj seriji "Zapadno krilo" o životima ljudi koji su radili u Bijeloj Kući. U jednoj od epizoda zamalo dolazi do pozivanja na 25. amandman.

Trexit - ili kako se riješiti Trumpa


25. amandman govori o situacijama u kojima je moguće da potpredsjednik preuzme dužnost predsjednika kada on nije u stanju obavljati svoju dužnost.

Prema navodima Independenta, za sada je upotrijebljen samo dva puta i to samo na po nekoliko sati. Svaku put se radilo o zahvatima kolonoskopije, jednom kod predsjednika Reagana, a drugi put kod Georgea Busha mlađeg.

25. amandman kaže ovako:

"Kad god potpredsjednik i većina kabineta prenesu predsjedniku Senata pro tempore i predsjedniku predstavničkog doma pisanu izjavu u kojoj stoji da predsjednik nije u stanju obavljati svoju dužnost, potpredsjednik će odmah preuzeti ovlasti i dužnosti kao vršitelj dužnosti predsjednika."

Prema tome, potpredsjednik i većina od 15 članova kabineta mogu opozvati predsjednika kada sumnjaju u njegovu mentalnu sposobnost.

Prilika za Mikea Pencea?

Prema tome, funkciju predsjednika bi obnašao Mike Pence koji je poznat po homofobnim izjavama i izjavama protiv abortusa. 25. amandman je njegov najvjerojatniji put do predsjedničke fotelje.


Javnost se u zadnje vrijeme tješi i saslušanjima Trumpova kabineta pred Senatom, gdje se vidjelo kako se ne slažu svi s njegovim stavovima. Članovi njegova kabineta vjeruju da je Rusija neprijatelj SAD-a i da ima istine u navodima o špijuniranju i hakiranju koje je navodno utjecalo na izbore.

Iako neke tješi činjenica da postoji ustavni način pomoću kojeg se mogu riješiti Trumpa, ovo bi bilo prvi put da se predsjednika miče s pozicije na takav način.

Za uspješan Trexit potrebno je da su Mike Pence i 8 od 15 članova kabineta spremni iskoristiti 25. amandman te da dovoljno članova Republikanske stranke u Kongresu njegovo djelovanje taj zahtjev podrži.

 

Pročitajte više