SAD stavio veto na UN-ovu rezoluciju o trenutačnom prekidu vatre u Gazi

Foto: EPA

SAD je u petak stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se pozivalo na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda. 

Nacrt rezolucije dobio je 13 glasova za, jedan protiv i jedan suzdržan (Velika Britanija). Amerikanci, saveznici Izraela, ponovili su u petak protivljenje prekidu vatre.

"To bi samo posadilo sjeme za budući rat"

"Ne podržavamo pozive na trenutačni prekid vatre", rekao je američki predstavnik Robert Wood. "To bi samo posadilo sjeme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom", dodao je.

Osudio je i izostanak osude Hamasovih napada 7. listopada što je nazvao "moralnim neuspjehom".

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rekao je da je "pravi put do mira samo podrška izraelskoj misiji, a nikako poziv na prekid vatre".

Šef UN-a bezrezervno osudio napade Hamasa

U nacrtu rezolucije u kojem se naglašava "katastrofalno stanje u Pojasu Gaze" zahtijeva se "trenutačni humanitarni prekid vatre".

U vrlo kratkom tekstu poziva se i na zaštitu civila, "hitno i bezuvjetno" oslobađanje svih talaca i "osiguravanje humanitarnog pristupa".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je ranije rekao da "bezrezervno osuđuje" napade Hamasa 7. listopada, ali "nasilje koje je počinio Hamas ne može ni na koji način opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

 

Pročitajte više