SAD traži od NATO-a da ubrza uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti

Sjedinjene su Države u srijedu zatražile od saveznika u NATOu da ubrzaju misiju uvježbavanja i opremanja iračkih sigurnosnih snaga, ali istovremeno su naglasile i novoostvareni sklad u vezi s Irakom.

"Smatramo veoma važnim da se iračke snage uvježbaju i opreme kako bi bile spremne preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje", rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld u Nici na sastanku ministara obrane NATO-a.

"Naravno, uvijek želimo da stvari budu još brže", dodao je.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u Bruxellesu je izjavila da su razgovori o Iraku sa saveznicima iz NATO-a bili veoma skladni te da je iz njih proizašao velik broj ponuda vojnika koji bi pomagali u pokretanju te NATO-ove misije.

Prošle je godine postignut dogovor o misiji koja bi u Iraku uvježbavala tisuću iračkih časnika na godinu, ali NATO još nema dovoljno ljudi za službeni početak rada.

NATO je u Irak poslao osamdesetak od predviđenih 300 časnika. Oni će ondje uvježbavati iračke vojnike koji će jednom biti snage sigurnosti te zemlje, umjesto američkih, britanskih i vojnika ostalih zemalja.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više