SAD Ukrajini šalje novi paket pomoći vrijedan pola milijarde dolara

Ilustracija: EPA

SJEDINJENE Države dat će Kijevu novi paket vojne pomoći vrijedan do 500 milijuna dolara, objavio je Pentagon. Paket će uključivati borbena vozila Bradley i oklopne transportere Stryker te streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti, navodi se u priopćenju Pentagona.

Paket uključuje potporu ukrajinskim protuofenzivnim operacijama, jačanje protuzračne obrane i drugu opremu za pomoć Ukrajini u odvraćanju od ruske agresije.

Zelenski se javio na Twitteru

"Iskreno sam zahvalan", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na Twitteru za još jedan paket pomoći obrani od 500 milijuna dolara. Rusko veleposlanstvo u SAD-u objavilo je da ovom pomoći Washington samo potvrđuje opsjednutost idejom nanošenja strateškog poraza Rusiji.

Paket se financira predsjedničkom ovlasti da upućuje materijal i usluge iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tijekom izvanrednog stanja. Materijal će doći iz viška zaliha u SAD-u. Posljednji paket pomoći 41. je koji su Sjedinjene Države odobrile Ukrajini od ruske invazije u ukupnoj vrijednosti većoj od 40 milijardi dolara.

Pročitajte više