SAD upozorava da bi Rusi mogli lansirati "uništavača satelita". Reagirao Putin

Foto: EPA

Američke obavještajne službe upozorile su najbliže europske saveznike da, ako Rusija planira postaviti nuklearno oružje u orbitu, to će vjerojatno napraviti ove godine. Međutim, upozorili su i na mogućnost da Rusi pošalju lažnu bojevu glavu kako bi države Zapada ostavili u neizvjesnosti, prenosi New York Times.

Izvješće je objavljeno nakon što su američki obavještajci proveli seriju ubrzanih povjerljivih sastanaka sa saveznicima iz NATO-a i Azije. 

Američke obavještajne službe ne slažu se oko stava što Putin planira. Ruski predsjednik jučer je opovrgnuo tvrdnju da planira poslati nuklearno oružje u orbitu, a ruski ministar obrane rekao je da je upozorenje fabricirano kako bi se Kongres lakše nagovorio da potvrdi pomoć za Ukrajinu.

Tijekom sastanka s ministrom obrane, Putin je rekao da je Rusija uvijek bila "kategorički protiv" postavljanja nuklearnog oružja u svemir te da se drže Povelje iz 1967. koja brani naoružavanje svemira. Putin je danas posjetio tvornicu aviona u kojoj se popeo u prostor za bombe strateškog bombardera Tu-160M, najmodernijeg u ruskoj floti.

"Uništavač satelita"

Svemirsko oružje ne bi gađalo mete na Zemlji, već bi mu meta bili sateliti u Zemljinoj orbiti, poput Starlinka koji omogućava komunikaciju ukrajinskih vojnika. 

Američki su službenici napisali da Putin možda vjeruje kako bi takva prijetnja, čak i uz opasnost da raznese vlastite satelite, stvorila novo sredstvo odvraćanja Zapada. Rekli su da je jasno kako bi odgovor Amerike bio brz ako bi Putin bombardirao SAD ili neku od članica NATO-a, ali da je moguće da se isto ne bi dogodilo ako bi Putin uništio satelite, pogotovo ako nema ljudskih žrtava.

Usprkos tim pretpostavkama, američki službenici ne vjeruju da je Putin spreman poslati nuklearno oružje u orbitu. Rusi su takvo lansiranje testirali 2022., no američkim obavještajcima trebalo je dosta vremena da shvate o čemu se radilo. Nakon toga nije bilo ponovljenih testiranja.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je kineske i indijske kolege te ih zatražio da pokušaju spriječiti Putina u postavljanju oružja u orbitu.

Pročitajte više