Amerikanci uveli nove sankcije protiv ljudi koji su bliski Dodiku i njegovom sinu

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva financija SAD-a sankcionirao je dvije osobe i sedam tvrtki koje čine mrežu glavnih izvora prihoda srpskog čelnika Milorada Dodika i njegove obitelji koji su od ranije pod sankcijama, priopćilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Na popisu sankcioniranih su Milenko Čičić i Đorđe Đurić, koji su menadžeri u kompanijama čiji je vlasnik Dodikov sin Igor, te nizu tvrtki sa sjedištem u Banjoj Luci i Laktašima, kao i UNA televizije. U priopćenju se pojašnjava kako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore s Vladom Republike Srpske usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru.

"SAD osuđuje Dodikova nastojanja da ugrozi institucije koje osiguravaju mir i stabilnost"

“Sjedinjene Države osuđuju Dodikova kontinuirana nastojanja da ugrozi institucije koje osiguravaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji”, rekao je podtajnik ministarstva financija za terorizam i financijske obavještajne poslove Brian E. Nelson.

Najavio je nastavak sankcioniranja njegove obitelji i bliskih suradnika. “Nastavit ćemo razotkrivati prevarantske sheme koje Dodiku i njegovoj obitelji omogućavaju iskorištavanje vlastitog naroda za osobnu korist“, dodao je Nelson.

Sjedinjene Države su sredinom 2017. godine označile Dodika odgovornim za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, te ga stavile na crnu listu. On je ponovno ocijenjen prijetnjom miru u BiH početkom 2022., od kada ga se tereti i za korupciju.

Dodikova djeca također na popisu

Dodikova djeca, Igor i Gorica Dodik, također su se u listopadu prošle godine našli na popisu sankcioniranih osoba zbog materijalne "potpore, sponzorstva ili pružanja financijske, materijalne ili tehnološke podrške Dodiku".

Iz američkog veleposlanstva dodali su kako je svim sankcioniranim osobama i kompanijama te povezanim osobama blokirana sva imovina u SAD-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.