SAD uvodi nove sankcije ruskim oligarsima, a Mueller ih ispituje

Foto: Hina/EPA

SJEDINJENE Države planiraju ovoga tjedna uvesti sankcije ruskim oligarsima što je na tragu mjera kojima se ruska vlada kažnjava za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016.
 
U isto vrijeme, specijalni tužitelj ministarstva pravosuđa Robert Mueller ispituje ruske oligarhe za koje sumnja da su izravno ili neizravno financirali predizbornu kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. 
 
Kako javlja CNN, pozivajući se na više izvora povezanih s istragom, Muellerovi istražitelji nedavno su zaustavili jednog neimenovanog oligarha kad je njegov privatni avion sletio na aerodrom u New Yorku i pretražio njegove elektroničke uređaje, za što su imali nalog. Drugog oligarha također su zaustavili pri nedavnom posjetu SAD-u, dok su trećem uputili neformalni zahtjev za intervju i predaju relevantnih dokumenata.
 
Istražuje se jesu li ruski oligarsi donirali Trumpovu kampanju
 
Prema američkom izbornom zakonu, stranim državljanima je zabranjeno davati donacije u predizbornoj kampanji. Prema tvrdnjama izvora, Muellerov tim istražuje ulaganja koja su ruski bogataši potencijalno imali u tvrtke ili institute čiji su odbori za političku akciju (tzv. PAC), donirali Trumpovu kampanju. Usto, istražuju jesu li Rusi koristili američke posrednike kako bi kroz njih upumpali novac u Trumpovu kampanju.
 
Muellerov tim lani je pitao svjedoke u istrazi znaju li za ruske građane koji su dali predizborne donacije, kao i za nekolicinu američkih građana rođenih u bivšem Sovjetskom Savezu koji održavaju vezu sa svojom domovinom. Trump je prikupio 333 milijuna dolara za svoju predizbornu kampanju, kao i rekordnih 106.8 milijuna dolara za svoj inauguracijski fond, što je dvostruko više nego što je prikupio itko od njegovih prethodnika za troškove proslave tijekom inauguracije.
 
Što se novih američkih sankcija tiče, one bi trebale biti objavljene već danas, doznaje Reuters od izvora upoznatih s raspravama o uvođenju sankcija.
 
Dosad najagresivnije mjere protiv ruskih oligarha
 
To bi mogao biti do sada najagresivniji potez SAD-a protiv ruske poslovne elite, nakon što je prošloga mjeseca SAD uveo sankcije protiv 19 ruskih državljana i pet ruskih organizacija, uključujući ruske obavještajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kibernetičkih napada.
 
Sankcije oligarsima mogle bi obuhvatiti i ljude bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a odraz su želje Washingtona da pozove Moskvu na odgovornost zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore - što Rusija negira, navodi Reuters.
 
Američki ministar financija Steve Mnuchin u ožujku je najavio sankcije protiv ruskih vladinih dužnosnika i oligarha "zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti" te pojasnio će im se tim mjerama onemogućiti pristup američkom financijskom sustavu.
 

Pročitajte više