Gruzija uvodi kontroverzni zakon. Reagirao SAD: Uvodimo vizna ograničenja za Gruzijce

Foto: EPA

Sjedinjene Države su danas najavile novu politiku ograničenja izdavanja viza za stanovnike južnokavkaske republike Gruzije, nakon što je tamošnja vlada donijela kontroverzni zakon o otkrivanju inozemnog financiranja.

"Ministarstvo vanjskih poslova provodi novu politiku ograničenja izdavanja viza za Gruziju koja će se primjenjivati na pojedince koji su odgovorni ili su suučesnici u potkopavanju demokracije u Gruziji, kao i na članove njihovih obitelji", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi.

"To uključuje pojedince odgovorne za suzbijanje civilnog društva i slobode mirnog okupljanja u Gruziji putem kampanje nasilja ili zastrašivanja."

Gruzija odobrila kontroverzni zakon

Unatoč masovnim prosvjedima, gruzijska vlada je prošli tjedan odobrila zakon kojim se nastoji ograničiti strani utjecaj na nevladine organizacije pooštravanjem odgovornosti humanitarnih organizacija i neovisnih medija koji više od 20% prihoda primaju iz inozemnih izvora.

Protivnici zakona strahuju da bi se on mogao koristiti za progon disidenata, po uzoru na međunarodno kritizirani zakon protiv stranih agenata u Rusiji.

Zakon još nije na snazi

Blinken je rekao da bi zakon koji je uvela vladajuća stranka Gruzijski san "ugušio ostvarivanje slobode udruživanja i izražavanja, stigmatizirao organizacije koje služe građanima Gruzije i spriječio neovisne medijske organizacije koje Gruzijcima omogućuju pristup visokokvalitetnim informacijama."

Blinken je također naveo "jasne naznake kampanje zastrašivanja i upotrebe nasilja za suzbijanje mirnih prosvjeda", dodajući da i zakon i represivna taktika potkopavaju gruzijsku demokraciju i temeljne slobode na koje gruzijski narod ima pravo.

Državni tajnik je rekao da će Washington također preispitati bilateralnu suradnju s Tbilisijem. Zakon još nije na snazi. Prozapadna gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili uložila je veto, iako ga parlament može odbaciti. Europska unija je, također, oštro kritizirala zakon i upozorila da bi on mogao unazaditi napore Gruzije da postane članica Unije.

Pročitajte više