SAD zbog nereda evakuira obitelji zaposlenika veleposlanstva u Venezueli

Foto: Hina

AMERIČKA vlada naredila je evakuaciju članova obitelji zaposlenika u veleposlanstvu u Caracasu zbog produbljivanja krize u Venezueli pred kontroverzno glasovanje za koje kritičari tvrde da bi moglo označiti kraj demokracije u toj naftom bogatoj zemlji.

Predsjednik Nicolas Maduro, prkoseći pritisku i u svojoj zemlji ali i izvana, ne odustaje od formiranja ustavotvorne skupštine čiji bi članovi trebali biti izabrani u nedjelju. Nova Madurova skupština imala bi ovlasti za promjenu ustava i praktički bi time zaobišla postojeći parlament u kojem većinu ima oporba.

Maduro tvrdi da je to tijelo potrebno kako bi se vratio mir u Venezuelu nakon četiri mjeseca nasilnih sukoba između vlasti i oporbe u kojima je dosad poginulo više od stotinu ljudi.

Nasilje na ulicama se nastavlja

Nasilje na ulicama se nastavlja, a u najnovijem prosvjedu protiv Madurovih izbora u nedjelju za moćnu Ustavotvornu skupštinu poginulo je sedam ljudi. Uz sve veću međunarodnu izolaciju Venezuele, s radom je prestala i kolumbijska zračna kompanija Avianca, navodeći kao razlog "poslovna i sigurnosna ograničenja".

"Nastavljamo se boriti, nećemo napustiti ulice", poručio je oporbeni zastupnik Jorge Millan.

Uz evakuaciju članova obitelji zaposlenika, State Department je odobrio i dobrovoljni odlazak bilo kojeg člana osoblja veleposlanstva u Caracasu. U neredima u Venezueli koji traju od travnja poginulo je više od 100 ljudi. Oporba je tada pokrenula prosvjede tražeći održavanje izbora kako bi se okončala dva desetljeća socijalističke vladavine.

 

Pročitajte više