Sada je posve jasno - Plenković je u ratu sa svojom dojučerašnjom desnom rukom

Foto: Pixsell/Marko Lukunić/Jurica Galoić

IAKO je Davor Ivo Stier donedavno bio percipiran kao desna ruka Andreja Plenkovića, jučer je svima postalo jasno da su itekako u sukobu.

>> VIDEO Stier dao ostavku

>> Puhovski o Stierovoj ostavci: "Plenković sada ima jedan novi problem"

Iako je Stier svoju jučerašnju ostavku pokušao dati što je moguće "tiše", o čemu svjedoči i podatak da je izašao pred novinare kako bi pročitao svoju izjavu i potom se pokupio, a da pritom nije dozvolio nijedno novinarsko pitanje, nema nikakve sumnje da je Stier iz vlade otišao zbog neslaganja s Plenkovićevom odlukom da koalicijom s HNS-om spasi premijersku fotelju.

Posebno je zanimljivo Stierovo naglašavanje svoje funkcije političkog tajnika HDZ-a kroz koju se misli posvetiti "demokratizaciji stranke" te "širenju demokršćanskih ideja", a sve uoči stranačkih izbora u najvećoj hrvatskoj stranci koji bi se trebali održati na jesen

Nije nikakva tajna da je Stier izuzetno blizak ekstremno desnom krilu stranke i itekako povezan s klerikalnim krugovima. Stier je, podsjetimo, sudjelovao na "obiteljaškoj" konferenciji TradFest i "Hodu za život" koji organizira udruga "U ime obitelji" kako bi u javnosti promovirala ideju zabrane pobačaja.

Plenković optužio Stiera za nerad, pa zatražio lojalnost


Sam Plenković jučer je u razgovoru za HRT uputio nekoliko vrlo znakovitih poruka Stieru, pa ga je tako prvo optužio da nije ni na koji način sudjelovao u sada već notornom "preslagivanju" s HNS-om, ni kao politički tajnik HDZ-a ni kao potpredsjednik vlade. Potom je napomenuo kako od Stiera očekuje "lojalnost", što također jasno daje do znanja kako je Plenković itekako svjestan da bi se Stier mogao okrenuti protiv njega i raditi na preuzimanju HDZ-a iznutra.

U tome će Stier nesumnjivo imati podršku desnog krila stranke, u kojem su i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač te nedavno izbačeni Zlatko Hasanbegović koji je odmah pozdravio Stierovu odluku o ostavci kao "principijelnu". Ako je suditi po reakcijama ekstremnih desničara po društvenim mrežama koje slave Stiera kao osobu koja će preuzeti HDZ od "mlakog" Plenkovića, kojeg pak smatraju svjetonazorski neutralnim i potpuno udaljenim od "izvornog" desnog HDZ-a, jasno je da tek sada kreće borba za prevlast u najvećoj stranci u državi, a posljedično i u samoj državi.

Samo tri ruke su dovoljne za Plenkovićev pad


Jučer su se pojavile i interpretacije prema kojima Plenkoviću neće biti tako lako ponovo skupiti 78 ruku u Saboru, jer je dovoljno da samo tri zastupnika koji su nedavno glasali za nove ministre povuku svoju podršku, čime bi podrška vladi pala ispod potrebnih 76 ruku. Među zastupnicima koji bi mogli povući Plenkoviću podršku u Saboru su spomenuti Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Hrastovac Zekanović. Padne li aktualna vlada, teško je zamisliti da bi se Plenković mogao održati na čelu HDZ-a.

Bilo kako bilo, čini se da nakon višemjesečne političke krize u kojoj je Plenković naizgled izašao kao pobjednik, prava kriza tek slijedi.
 

Pročitajte više