Šah-mat: Ne podrže li nagodbu sa A-Cosmosom, Promet ide u stečaj i ostaje bez zemljišta

Foto: www.promet-split.hr

DRAMA u Splitu oko Prometa. Gradovi Kaštela i Omiš izlaze iz vlasničke strukture, a u Splitu vijećnici odlučuju o rješenju neugodne situacije sa A-Cosmosom i odvjetnikom Željkom Lubinom, koji su pravomoćno dobili spor u svoju korist. Slovenci 40 i nešto milijuna kuna, a Lubina devet autobusa koji nisu otkupljeni nakon otplaćenog leasinga početkom 90-ih. Nagodba se odnosi na Slovence, ne i Lubinu koji će se rješavati posebno.

U Omišu i Kaštelima zgroženi su situacijom u kojoj se našao Promet. Odlaze, ne žele da njihovi porezni obveznici snose nepromišljenosti prethodnih upravljačkih garnitura. Nije A-Cosmos jedino što muči Promet, tu su i deseci milijuna kuna prenesenog gubitka od ranije, kronično negativno poslovanje, zastarjeli vozni park, sto problema sa utegom teškim 150 milijuna kuna.

A nagodba bila 10 milijuna kuna jeftinija

Šokiran je cifrom nagodbe bio bivši Kerumov zamjenik Jure Šundov, koji je u odsustvu šefa počeo rješavati ovu situaciju sa Prometom i Slovencima. Koliko ga sjećanje služi radilo se o puno manjim brojkama pa je zatražio da mu se sve objasni, stavka po stavka. Baldasar se sa tim nije htio zamarati, obrazložio mu je da je u pitanju pravomoćna sudska presuda. Šah-mat.

Do takve pozicije inače je došlo nakon što je Baldasar prije no što je presuda postala pravomoćna odustao od 10 milijuna kuna jeftinije nagodbe. Sve je već bilo dogovoreno, no gradonačelnik se povukao u posljednji tren. Da ga ne bi poslije optuživali da je nešto dogovorio ispod stola. Računalo se valjda na žalbu, no ispao je to račun bez krčmara. Da stvar bude gora viši sud je čak i povisio iznos koji pripada Slovencima, u glavnici za milijun i nešto, no s kamatama razlika je značajna te je dug skočio na preko 40 milijuna kuna.

Stečaj neupitan? 

Ponukan valjda ovom mukom sa nasljeđem starim više od 20 godina, Baldasar je naumio izdvojiti zdravi dio Prometa, spojiti ga sa Hvidrom koju kupuje za 5 milijuna i sve to skupa postaviti u novu firmu Split parking. No, takav scenario gotovo sigurno gura Promet u stečaj, a u stečaj će ga gurnuti i A-Cosmos ukoliko se danas ne izglasa nagodba.

Slovenci su se, naime, već uknjižili na terene u Sukoišanskoj i Hercegovačkoj. Ukoliko se nagodba sklopi A-Cosmosu će biti dovoljan solemnizirani ugovor jer se grad može ovršiti u bilo kojem trenutku. Ukoliko nagodba ne padne, Slovenci odmah idu u ovrhu, tj. prodaju terena koji vrijede puno više nego što iznosi dug. Promet neće imati kud, ostat će bez terena na kojem se nalaze garaže, upravna zgrada, autobusi i kolodvor, ali i nemogućnosti daljnjeg poslovanja pošto sigurno neće imati za najamninu na terenima koje su izgubili.

U slučaju nagodbe Grad se knjiži na zemlju kao osiguranje da će mu Promet isplatiti plaćeno Slovencima. Jasno je da od toga neće biti ništa pa je sasvim izvjesno da će Grad Split postati vlasnikom atraktivnih parcela, koje trenutno nisu građevne, no ne znači da to neće postati u skoro vrijeme.

 

Pročitajte više