SAKAŠVILI U PETAK U MOSKVI KAKO BI RAZGOVARAO O POBUNJENOJ JUŽNOJ OSETIJI

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili razgovarat će u petak u Moskvi s ruskim čelnicima o pobunjenoj gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji koja je nakon uhićenja trojice gruzijskih agenata opet u napetim odnosima s Tbilisijem.

Sakašvili bi se za trodnevnog boravka u Moskvi trebao sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, dodaje ured gruzijskog predsjednika za odnose s javnošću.

Sastanak zajedničkog povjerenstva za rješavanje sukoba između Tbilisija i Južne Osetije koji se u srijedu održao u Moskvi prekinula je gruzijska strana koja je zatražila da se odmah oslobode tri pripadnika gruzijskog ministarstva sigurnosti koje su Oseti uhitili u nedjelju u Cxinvaliju, prijestolnici pobunjene pokrajine.

Gruzijski ministar za rješavanje sukoba Gueorgui Haindrava izjavio je da je riječ o "provokaciji kako bi se gruzijska strana natjerala na primjenu sile". Tbilisi je "spreman dati Južnoj Osetiji onoliko suvereniteta koliko joj treba, ali to se pitanje ponajprije mora riješiti između Rusije i Gruzije", izjavio je.

Južna Osetija jednostrano je proglasila neovisnost nakon kratkotrajnog rata koji je početkom devedesetih vodila uz pomoć Moskve, nakon čega je zatražila da se pripoji Rusiji i ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji.

Nova gruzijska vlada postavila je pred sebe zadaću ujedinjenja zemlje, a Tbilisi je koncem svibnja izazvao krizu na administrativnoj granici s Južnom Osetijom poslavši tamo elitne postrojbe pod izlikom suzbijanja krijumčarenja.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više