Sakoman: Maloljetnica iz Zagreba je bila pozitivna na 5 droga

Screenshot: N1

U Hrvatskoj vlada epidemija droge, odnosno povećana ovisnost o narkoticima, puno duže nego pandemija covida, tvrdi psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti dr. Slavko Sakoman.

"Svi se izvlače na covid-epidemiju i da je ona pogoršala mentalno zdravlje i potražnju za psihoaktivnim sredstvima i to je točno. Međutim, nagli porast potrošnje droga krenuo je 2016. godine. Dakle, četiri godine prije epidemije.

Trend zlouporabe droga raste, a u 2019. i u 2020. je trend bio još brži. Prema podacima HZJZ-a, 2020. godina bila je godina u kojoj je Zagreb skočio gotovo na prva mjesta konzumacije četiri droge - kokaina, ecstasyja, amfetamina i kanabisa. Zagreb je po tome pri samom vrhu od 82 europska grada", rekao je Sakoman gostujući na N1.

Sakoman dodaje da su, ako je konzumacija droge porasla za pet puta, i prihodi organiziranog kriminala na godišnjoj razini porasli za pet puta.

"Mladi su na drogama, ali i ljudi s obiteljima"

Sakoman smatra da je nevjerojatno da se u "džungli političkih tema i međunarodnih problema izgube naša djeca i mladi kao da je to nekakvo sporedno pitanje koje će doći na red tek kad oni odrastu".

Govoreći o tome zašto je porast konzumacije droge sporedna tema u politici i medijima, Sakoman kaže da to pitanje u politici nitko ozbiljno ne shvaća, iako on godinama na to upozorava.

"Nitko ne razumije što znači strpati u mozgove naših mladih na tone droge u posljednjih pet do šest godina. Radi se o desecima tisuća mladih koji su kontaminirani drogama, ali i ljudima koji imaju vlastitu djecu.

Čak je i nekoliko liječničkih obitelji gdje su roditelji na kokainu zabrijali, postali čudni, obitelji su destabilizirane. Radi se o izuzetno ozbiljnom pitanju, što je dodatno grozno pitanje za našu demografiju", rekao je dr. Sakoman.

 Maloljetnica u sebi imala pet vrsta droga

Liječnik je ispričao primjer maloljetnice iz Zagreba koja je u sebi imala čak pet različitih vrsta droga. Djevojčica od 15 godina bila je na tulumu s kojeg nije došla kući te ju je policija našla u stanju "spavanja" u autobusu, ispričao je Sakoman.

"Djevojčica je išla na testiranje na droge. Na opće zgražanje, djevojčica je bila pozitivna na pet droga - heroin, kokain, amfetamin, ecstasy i kanabis. Ona je ispričala da je bila na tulumu, bila je ekipa, svi su se drogirali i da joj je jedan tip dao u šprici nekakvu tekućinu koju je ona špricnula u usta i popila. Ona bi vjerojatno umrla od predoziranja heroinom da prije toga nije uzela kokain i amfetamin", prepričao je Sakoman za N1.

Rekao je da mu je maloljetnica ispričala da je tijekom njezina školovanja jednom došao netko iz policije u školu i pričao o opasnosti konzumacije droga.

Sakoman smatra da mladi ne znaju o štetnosti droga. Dodaje da je potrebno educirati obitelji i da treba ponovno potaknuti škole na provođenje preventivnih programa.

Pročitajte više