Salaha Abdeslama traži cijela Europa, ali i ISIS: Osvetit će mu se jer se nije raznio

Foto: Police Nationale

GLAVNI organizator pokolja u Parizu, Abdelhamid Abaaoud je, službeno je potvrđeno, mrtav. Pozornost policije i obavještajnih službi na terorista u bijegu Salaha Abdeslama sad je još veća. On je navodno bio glavni logističkar napada u kojima je poginulo 129 osoba.

Letci s njegovom fotgrafijama polijepljeni su u svakom francuskom gradu. Istražitelji vjeruju kako je Abdeslam, osmi napadač masakra u Parizu, osim od policije u bijegu i od svojih suboraca iz Islamske države, piše Independent.

Navodno žali zbog napada

Na jednoj je belgijskoj stranici objavljeno kako je napadač prišao prijatelju u Bruxellesu 17. studenog te rekao kako žali zbog sudjelovanja u napadima koji su "otišli predaleko". Također je odao kako se ne želi predati policiji jer se boji da se ISIS ne osveti njegovoj obitelji.

Iako je ova informacija bazirana na dokazu koji je pružio neimenovani izvor, ista se poklapa sa sve većim uvjerenjem istraživača da se Abdeslam uspaničio, zbog čega nije do kraja izvršio povjeren mu zadatak, nije se žrtvovao za Allaha i raznio se.

Istražitelji su zaključili da je Abdeslam, dosad poznat kao sitni briselski kriminalac, lutao Parizom sedam sati u noći s petka na subotu, prije nego je pobjegao u Belgiju. Policija je pratila telefonski poziv koji je uputio u 22:30, dok je pokolj u Bataclanu još uvijek tragao, zamolivši prijatelje da se dovezu po njega kako bi ga spasili.

"Informacije kojima raspolažemo pokazuju kako on vjerojatno nije planirao bijeg", rekao je jedan policijski izvor za Independent.

"Vjerojatno se uspaničio, nije se imao hrabrosti raznijeti. Moguće je i da je shvatio čega je bio dio ili se njegov eksploziv nije aktivirao."

Podsjetimo, prema CCTV snimkama, Abdeslam je bio vozač crnog Seata u kojem su se vozili teroristi koji su napali Pariz. Bio je to automobil iz kojeg su dva terorista izašla i počela pucnjavu po terasama kafića. Nakon što je ostavio brata koji se kasnije raznio bombom, Abdeslam se zajedno s 9., još neidentificiranim napadačem odvezao istočno do MOntreuila, gdje je dan kasnije i pronađen napušteni Seat.

Još se ne zna tko je deveti napadač

17. studenog pronađen je i crni Clio s belgijskim pločicama, kojeg je također unajmio Abdeslam. Istražitelji se pitaju je li on trebao izvesti još napada? Ukoliko je imao drugi automobil, zašto je zvao prijatelje iz Belgije da dođu po njega?

Također je nejasno što se dogodilo devetom napadaču koje su uhvatile sigurnosne kamere kako se vozi s Adbeslamom u crnom Seatu, nakon što je ovaj ostavio svojeg brata da se raznese na bulevaru Voltaire. Prema La Capitale, Abdeslam je bio u Molenbeeku u večeri 17. studenog. Magazin tvrdi da je priajtelja zamolio da prenesu poruku njegovoj obitelji te da je istog upozorio na opasnosti radikalnog Islama.

"Rekao mi je da je otišao predaleko. Bio je osupnut svime što se dogodilo, no nije se htio predati. Zbog toga bi njegova obitelj mogla trpjeti posljedice", rekao je neimenovani izvor.

Pročitajte više