Hrvatska ima dvostruko više policije nego u vrijeme Jugoslavije

Foto: 123rf

POLICIJA je 29. rujna, na blagdan svetog Mihovila, proslavila svoj dan. Tom prigodom prebrojali smo policajce u Hrvatskoj i došli do poražavajuće brojke. Samo dvije države Europske unije imaju razmjerno više policajaca od Hrvatske. S 20.570 policijskih službenika na sve manjem ukupnom stanovništvu Hrvatske čuva nas čak 501 policajac na 100 tisuća stanovnika.

Najviše u Crnoj Gori

Više policajaca od nas imaju samo Bugarska s čak 694 policajca i Španjolska s 533 policajca na 100 tisuća stanovnika. Od država Europske unije najmanje policajaca imaju Finska s 132 i Švedska s 192 policajca na 100 tisuća stanovnika.

Pribrojimo li policijskim službenicima i civile koji rade u Ministarstvu unutarnjih poslova, a kojih ima čak 4830, dolazimo do strašne brojke od 609 zaposlenika MUP-a na 100 tisuća stanovnika. Time smo se približili Srbiji koja ima 625 policajaca na 100 tisuća stanovnika, a prestigli Makedoniju s 522. Od zemalja bivše Jugoslavije najviše pak policajaca ima Crna Gora, čak 685 na 100 tisuća stanovnika, a najmanje Slovenija s 357 nositelja plave odore.

Dvostruko više nego početkom rata

Koliko je u manje od 30 godina porastao broj čuvara javnog reda i mira na prostoru bivše Jugoslavije pokazuje brojka od 9 tisuća milicajaca koliko ih je bilo u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Početkom rata, pak, u Hrvatskoj je bilo 11 tisuća policajaca. Do danas se taj broj gotovo udvostručio.

“Time smo se i vodili kad smo predlagali preustroj policije. Ustroj nekadašnjeg Sekretarijata za unutarnje poslove je vodio puno više računa o terenu. Danas se potpuno jednako odnosimo prema policajcima u Dubrovniku, Lici ili Slavoniji, a zadaće su jako različite”, kaže nekadašnji ministar unutarnjih oslova Vlaho Orepić koji je predlagao temeljiti preustroj policije. Njegova ideja je prošla i uži kabinet Vlade, no Plenkovićevim izbacivanjem Mosta iz vlade sve to je zaboravljeno.




Tri četvrtine proračuna odlazi na plaće

Danas Ministarstvo unutarnjih poslova ima proračun od nešto više od četiri milijarde kuna, od čega gotovo tri milijarde odlaze na plaće. Kada bi se broj policajaca smanjio na europski prosjek od oko 350 policajaca na 100 tisuća stanovnika lako je zaključiti da bismo uštedjeli znatan novac, ili da bismo policajce mogli značajno bolje platiti i opremiti.

Index je već pisao o katastrofalnoj opremljenosti policije. Iste jakne nose po osam godina, remenje za oružje vežu žicom, na teren odlaze u nesigurnim automobilima, a umjesto da vježbaju gađanje pištoljima samo okidaju na suho – bez municije. Jednako bi tako mogli, kao djeca, vikati pam-pam ili bum – bum, odnosno pljuvati u metu. Učinak bi bio jednak.

Orepić htio ukinuti 1500 šefovskih mjesta

“U planu koji smo predlagali i o tome se vodilo računa. Ne treba svim policajcima u Hrvatskoj jednaka oprema, a pogotovo skladištarima ne trebaju jakne specijalne policije. Oni sebe prvi namire, a za policajce na terenu što ostane”, objasnio je Orepić. Njegovim planom bilo je predviđeno ukidanje čak 1500 šefovskih mjesta u policiji i slanje tih ljudi iz kancelarija na teren. Izmilšljanjem šefovskih mjesta su se umjetbo povećavale plaće, ali kada bi netko dobio čin više ne bi išao na teren pa je trebalo zaposliti nekog da radi njegov prijašnji posao. I tako unedogled.  S time se bio složio i sindikat, no sve je zaustavljeno promjenom dijela vlasti. Umjesto toga Minsitarstvo unutarnjih poslova je 1. rujna zaposlilo 302 nova policajca, a raspisali su i natječaj za 62 nova službenika.


“Sve je to političko kadroviranje i uhljebljivanje, moglo se preraspodjelom izbjeći zapošljavanje”, tvrdi Orepić.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju da će tek krajem godine moći izvijestiti hoće li se broj policajaca u Hrvatskoj povećati ili smanjiti.

“Tek se na kraju godine može govoriti o ukupnom povećanju ili smanjenju broja zaposlenih budući zaposlenici tijekom godine odlaze iz sustava, bilo na druga radna mjesta bilo u mirovinu”, kažu u MUP-u.

Pročitajte više