"Samo je pitanje vremena kad će neredi zahvatiti i Italiju"

ČELNIK oporbenog talijanskog lijevog centra Romano Prodi u nedjelju je izrazio bojzan da će neredi u predgrađima, poput onih pariških, uskoro buknuti i u Italiji.

"Samo je pitanje vremena kada će se i kod nas dogoditi isto. Imamo najgore periferije u Europi. Živi se dobro u malim mjestima, kao i u središtima gradova, ali na periferijama nema integracije s imigrantima. Nezadovoljstvo i uvjeti života su strašno loši", rekao je Prodi u razgovoru za list Repubblica i dodao da su "talijanske periferije talijanska tragedija".

Europski povjerenik za sigurnost, ljudska prava i pravdu Franco Frattini kaže kako je potrebna veća nazočnost Europe u zemljama s velikim imigracijama i problemima u njihovu integriranju. "Nisam predviđao poteškoće tolikih dimenzija u Francuskoj", rekao je Frattini te pozvao na zajedničku europsku politiku za uspješnije integriranje imigranata.

Talijanski ministar pravosuđa i član ksenofobične Sjeverne lige Roberto Calderoli smatra da je "gradska gerila koja ovih dana postoji u Parizu samo vrh ledene sante koja bi se mogla pojaviti i u Nizozemskoj i svim zemljama koje su imale kolonijalnu politiku i prihvatile velik broj imigranata".

"Ako se ne zaustaviti invazija na našu zemlju, ubrzo ćemo morati platiti istu cijenu, premda nismo imali kolonije", rekao je Calderoli.

Pročitajte više