Samo MORH zna zašto je opozvan helikopter koji je išao spasiti stradale. Banožić šuti

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica, VOP Brač, Robert Anic/PIXSELL

DANAŠNJI pad aviona Cessna na Braču završio je sretno, i pilot i dvoje putnika su preživjeli. Dvoje putnika se s teškim ozljedama nalazi u bolnici, a pilot s lakšim. Pilotova prisebnost po svemu je sudeći sačuvala tri života kada je avion počeo ponirati i tragedija je, što je najvažnije, izbjegnuta. 

No ono što se dogodilo nakon nesreće nikako nije dobra vijest i zahtijeva odgovore.

Naime, dok su vatrogasci i HGSS-ovci još jednompokazali veliku požrtvovnost u spašavanju unesrećenih, dogodilo se nešto što se, kako je Indexu rekao šef HGSS-a Josip Granić, nije dogodilo nikada prije. A dogodilo se to da je netko iz nepoznatog razloga odlučio da se helikopter koji je poslan prema unesrećenima na Braču vrati samo 15 minuta nakon uzlijetanja. 

Šef HGSS-a kaže da se ovako nešto nije dogodilo nikada prije

"Nečijom odlukom je taj helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene osobe kako bi one što prije stigle do bolnice. Mi imamo dežurnu ekipu u Divuljama i ona je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje su krenuli i na pola leta su opozvani nazad", ispričao nam je Granić.

Nije mu jasno tko je donio takvu odluku i zašto.

"To se prvi put dogodilo, nikome nije jasno zašto jer su vatrogasci na terenu čekali helikopter i ljude da se unesrećeni podignu košarom. Ali na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma, gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu", opisuje nam Granić što se dogodilo, dodajući da je cijela ekipa konsternirana i da smatraju da se ovakve stvari, iako je sustav velik, ne bi smjele događati. 

Pokušali smo doći do odgovora na nizu adresa. Temeljna su pitanja po čijem je nalogu opozvan helikopter i zašto

Index je u potrazi za odgovorima na pitanja kako je točno došlo do opoziva helikoptera odnosno tko je to naredio kontaktirao sve aktere. 

Obratili smo se MORH-u, vladi, HGSS-u, ravnateljstvu civilne zaštite, pa i Vatrogasnoj zajednici budući da su vatrogasci aktivno sudjelovali u spašavanju.

Pokušali smo doznati što se točno dogodilo te po čijem je nalogu i zašto helikopter vraćen 15 minuta nakon što je poletio prema unesrećenima na Braču. 

 

HGSS kaže da im i dalje nije jasno tko je odgovoran

Iz HGSS-a su nam večeras neslužbeno rekli da im i dalje nije jasno što se dogodilo i tko je odgovoran za to što je helikopter vraćen s intervencije. Kažu kako su sigurni da ta odluka nema veze s Centrom 112.

Kako smo doznali, HGSS će od Ravnateljstva civilne zaštite već sutra tražiti da se održi sastanak kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. 

Izvor blizak Vatrogasnoj zajednici: Samo vojska zna tko je i zašto povukao helikopter

Večeras smo razgovarali i s izvorom bliskim Vatrogasnoj zajednici.

On nam je, na ključno pitanje o tome tko je mogao vratiti zrakoplov s intervencije i što može biti razlog takve odluke, rekao kako samo vojska zna tko je i zašto opozvao helikopter. 

MORH upite prvo ignorirao, večeras sve prebacili na Hranja

MORH je tijekom dana naše upite ignorirao, kao i Ravnateljstvo civilne zaštite.

No večeras je Index iz MORH-a ipak uspio neslužbeno dobiti informaciju da traže žurnu istragu, da ispituju sve okolnosti i da će nam sutra, kada budu imali detaljnije informacije, odgovoriti. 

Iz MORH-a su se večeras, također neslužbeno, oglasili i za Novu TV. Poručili su kako su zatražili podatke od kabineta načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Čini se dakle da Banožićevo ministarstvo odgovornost pokušava prebaciti na Roberta Hranja, s kojim je odnos pukao kada je izbio sukob između ministra obrane i predsjednika Zorana Milanovića.

Tko upravlja helikopterom i kako funkcionira sustav

Teško je shvatiti zašto se iz MORH-a cijeli dan nitko službeno nije oglasio iako je jasno da je riječ o transportnom vojnom helikopteru iz Eskadrile transportnih helikoptera i njime upravlja vojska, odnosno MORH.

Nakon što HGSS ili Centar 112 zatraže intervenciju, helikopter se šalje iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku. Kad je riječ o padu zrakoplova, za koordinaciju i vođenje potrage zaduženo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, pa bi i oni trebali dati barem neke odgovore o procesu koji se odvijao. No ono što je sigurno jest da odluke o vojnom helikopteru donosi vojska ili MORH.

Ne znamo tko i zašto je opozvao helikopter

Kako god bilo, očito je da je netko tko takvu odluku može donijeti, 15 minuta nakon što je helikopter poletio, odlučio vratiti ga s intervencije na koju je krenuo. 

I dalje ne znamo tko i zašto. Onaj koji bi svakako morao nešto znati o tome što se dogodilo ili bi barem to mogao saznati kao spona između vlade i vojske je ministar obrane Mario Banožić. No Banožić - šuti.

Pročitajte više