Samo pet hrvatskih tvrtki koristi sustav upravljanja znanjem unutar kompanije

NA TREĆEM ovogodišnjem poslovnom doručku kluba Human Resource profesionalaca i prateće industrije, Infoarena je ugostila direktoricu razvoja aplikacija Globalnih poslovnih servisa-IT, Katarinu Šiber Makar koja je pred četrdesetak okupljenih HR Managera održala predavanje na temu "Upravljanje znanjem - mit ili realnost?".

Tijekom predavanja Katarina Šiber Makar istaknula je jedan od ključnih problema zbog kojeg upravljanje znanjem unutar tvrtke, ali jednako tako i njegovo dijeljenje među zaposlenicima, nailazi na gotovo nepremostive zapreke. Naime, razlog zašto neke kompanije više ili manje uspješno upravljaju znanjem proizlazi iz činjenice da "vrlo često dijeljenje istog prostora ne znači i dijeljenje znanja".

Benefit povezivanja zaposlenika unutar kompanije i sustavna izgradnja kulture dijeljenja znanja teško je financijski mjerljivo i stoga nerijetko dovodi do nerazumijevanja top menadžmenta.

Analiza koristi ulaganja tvrtke u kulturu izmjenjivanja informacija veoma je skupa i na nju se odvaže tek velike kompanije. Povrat na investiciju u krajnjoj se računici takvim tvrtkama gotovo uvijek pokaže višestruko isplativim, tvrdi Šiber Makar. Ipak, za opisano dodavanje vrijednosti samoj kompaniji, njezinim zaposlenicima i cjelokupnom poslovanju potrebna je čvrsta potpora top menadžmenta, i naravno prije ili kasnije, podrška putem IT rješenja koja će još kvalitetnije strukturirati i klasificirati znanja.

Od velike je vrijednosti za tvrtku omogućiti zaposleniku lako i jednostavno pronalaženje grupe s jednako specifičnim interesima i znanjem, napomenula je Šiber Makar. U tome je podrška kvalitetnog IT sustava od iznimne važnosti. Upravo su ljudi iz odjela za upravljanje ljudskim resursima ti koji u kompaniji najčešće pokreću inicijativu upravljanja znanjem i protoka informacija na svim nivoima. Oni ne moraju nužno posjedovati ekspertna znanja, ali trebaju biti izuzetno dobri u provođenju i poticanju komunikacije unutar grupe.

Poražavajuće je da samo 5 hrvatskih kompanija primjenjuje sustavno upravljanje znanjem unutar same tvrtke, dok ih je tek nešto veći broj koji su u fazi preispitivanja takve inicijative.

U svijetu se na tome intenzivno počelo raditi još prije desetak godina. Čak 80 posto kompanija je u fazi implementacije, a ostalih 20 posto već planira aktivnosti na tom području tijekom predstojećeg desetljeća, zaključila je Šiber Makar.

Pročitajte više