Vlada Brodosplit daje osumnjičenom za varanje države i štetu od 3 milijuna kuna?!

NEŠTO je trulo u državi Hrvatskoj. Prema najavama, sutra bi Vlada trebala prepustiti splitski škver samoborskom DIV-u. Zvuči nevjerojatno, jer protiv Tomislava Debeljaka, šefa Uprave DIV-a, vodi se kazneni postupak za varanje države i štetu u državnoj blagajni od ne baš zanemarivih tri milijuna kuna!

Pravi kupac splitskog škvera: Varao državu s krivotvorenim nalozima?!

Početkom studenog prošle godine šibenska Policijska uprava podnijela je, naime, prijavu protiv Debeljaka zbog sumnje da je od početka 2007. do konca 2009. godine u namjeri stjecanja protupravne imovinske dobiti u kninskom TVIK-u temeljem krivotvorenih putnih i drugih naloga lažno prikazivao plaće zaposlenika na način da je dio plaće predstavljao kao putne ili terenske dodatke na koje se ne obračunavaju i ne plaćaju porezi i doprinosi.

Na osnovu ovakvih krivotvorenih isprava, osumnjičeni je umanjivao mjesečne obveze plaćanja poreza i doprinosa te je tako oštetio proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 3.092.243,89 kuna. Pravi kupac za Brodosplit. Nema što!

Policija je protiv Debeljaka podnijela kaznene prijave za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, a prijavljen je i TVIK kao pravna osoba za zloporabu u gospodarskom poslovanju. 

Protiv kupca splitskog škvera još traju izvidi?!

Provjerili smo dokle su stigli tužitelji Općinskog državnog odvjetništva u Kninu. Još nisu odlučili što će. Provode izvide. Ne zna se zbog čega odluka još nije donijeta. Možda bi ispalo nezgodno da povedu istragu, ili ne daj Bože dignu kakvu optužnicu protiv vlasnika splitskog škvera, i to još za pljačku države?!

Premda je i ovakav rasplet sasvim realno moguć, nevjerojatno zvuči da su u Vladi RH previdjeli ovaj sitan detalj. Podsjetimo, DIV bi trebao preuzeti splitski škver sa nekakvih 50 milijuna kuna vlastitog kapitala, dok bi sve ostalo "nadožuntala" država i banke. Problema je čitav niz, sve djeluje poput lošeg vica, pogotovo uz ovaj imunitet Debeljaka od kaznenog progona. Zar se ne bi mogli zapitati? Kako to da prijava za varanje države na krivotvorenju putnih naloga nije bila dovoljna za automatsku diskvalifikaciju Debeljaka iz trke za splitski škver? Zar to zaista ništa ne predstavlja predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i potpredsjedniku Radomiru Čačiću? 

Mogla bi im se ova nonšalancija i nepoštivanje elementarnih uzusa zapadnih demokracija razbiti o glavu. Mogli su makar pričekati da se Bajić smisli što će...

Pročitajte više