"Samoubojice se često povezuju preko interneta i sve kreće iz šale, ali se otme kontroli"

UBOJSTVA i samoubojstva koja su se u posljednje vrijeme zaredala, što među mladima, što unutar obitelji, ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić kaže kako ne bi svodio na zajednički nazivnik. No, govoreći o samoubojstvima među mladima, doktor je ustvrdio kako se potencijalne samoubojice nerijetko povezuju preko interneta, dodajući kako sve uglavnom kreće iz šale, no kasnije se otme kontroli.

"Sve kreće iz šale, no zatim se izgubi orijentacija i postaje teško izvući se iz te priče", ustvrdio je i dodao kako je čovjek ipak društveno biće te mu je i svojstvena potreba da s nekim dijeli sudbinu. Govoreći o obiteljskim ubojstvima i samoubojstvima, Jukić kaže kako tu govorimo o tzv. proširenim samoubojstvima.

"Kada jedan od članova obitelji ne vidi izlaz iz neke situacije, odlučuje se na samoubojstvo. No, samoubojica ponekad možda ima dojam i kako bez njega više njegovi najbliži ne mogu podnijeti život, te se odlučuje i na ubojstvo. Takav slučaj, u kojem imamo i ubojstvo i samoubojstvo naziva se zapravo proširenim samoubojstvom", objašnjava doktor Jukić dodajući kako ljudi uglavnom ubijaju one koji su im najbliži jer mu oni, uvjetno rečeno, najviše smetaju.

"Ubojstva u obitelji nisu neobična pojava, ali ako se ta brojka povećava to treba povezati i sa alkoholizmom, drogama, kockanjem i osnovnim probleme modernog čovjeka, a to je da se ne želi ozbiljno i sustavno uhvatiti u koštac s problemom, već radije pribjegava drastičnim metodama", zaključio je.

Pročitajte više