San Marino i Hrvatska - dobri odnosi i duboke povijesne veze

TREĆA najmanja država u Europi (iza Vatikana i Monaka), Republika San Marino, drugo je odredište trodnevnog posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Apeninskom poluotoku, na koje će stići u ponedjeljak prilikom svog uzvratnog državnog posjeta.

San Marino, koji slovi kao najstarija postojeća republika na svijetu, zemljopisno smještena u središnjem dijelu Italije, država je površine 61,2 kilometra četvorna i broji 28.500 stanovnika. Prema legendi, njezin utemeljitelj je klesar Marin s otoka Raba, koji je početkom 4. stoljeća pred progonom cara Dioklecijana otišao preko Jadrana i zajedno sa skupinom kršćana naselio brdo Titan, a koji je kasnije postao svecem. Otuda i prijateljske veze ovih prostora sa San Marinom datiraju još i prije hrvatskog osamostaljenja, a 1968. potpisana je Povelja o bratimljenju s Rabom, nakon čega se među njima razvijaju uske, posebice kulturne i humanitarne veze.

Na čelu države nalaze se dvojica kapetana regenata, a na razdoblje od šest mjeseci bira ih parlament (Veliko i glavno vijeće). Domaćini posjeta predsjednika Mesića biti će kapetani regenti Giuseppe Arzilli i Roberto Raschi.

San Marino je među prvima, dan iza Vatikana, priznao državnu neovisnost Republike Hrvatske, a od hrvatskog osamostaljenja i uspostave diplomatskih veza 1993. odnosi dviju zemalja razvijaju se u duhu prijateljstva.

Poglavari te državice, tadašnji kapetani regenti Antonio Lazaro Volpinari i Giovanni Francesci Ugolini, boravili su u rujnu 2002. u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, istaknuvši tom prigodom interes svoje zemlje za produbljivanjem suradnje s Hrvatskom na raznim područjima poput turizma, kulture, gospodarstva i investicija. Također je iskazan interes za potpisivanjem sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji bi, prema najavama, trebao biti potpisan prilikom posjeta predsjednika Mesića u ponedjeljak u San Marinu.

Nekoliko zanimljivih informacija veže se uz San Marino. Ta je državica, osim po turizmu (posjeti je oko 3,5 milijuna turista godišnje), vinima, siru i jednoj od najstarijih demokracija na svijetu, zanimljiva i po tome što joj obrana broji manje od 100 vojnika i časnika, a radi se o dobrovoljnim vojnim snagama koje obavljaju ceremonijalne dužnosti i ograničeno pomažu policiji.

Poznata je također i po visokom standardu (GDP po stanovniku iznosi oko 35.000 dolara godišnje), zbog čega je do sada bila svojevrstan primjer "države blagostanja" u Europi, a njezini stanovnici po očekivanoj životnoj dobi zauzimaju visoko drugo odnosno prvo mjesto u Europi ? muškarci u prosjeku dožive 78, a žene čak 84,2 godina starosti.

Uz osnovne privredne aktivnosti - turizam (koji donosi preko 50 posto GDP-a), bankarstvo, elektroniku i keramiku, zemlja je odmakla i po stupnju informatizacije, o čemu govori podatak da je 2002. godine zabilježeno 14.300 korisnika interneta (što je polovica ukupnog stanovništva). Počasni veleposlanik ove najstarije postojeće republike je i čuveni njemački automobilistički as Michael Schumacher postavši to zbog svog humanitarnog rada za UNESCO.

San Marino je u carinskoj i monetarnoj uniji sa svojim znatno većim susjedom Italijom pa je i službena državna moneta euro, iako država nije u Europskoj uniji. I vanjska politika Republike sukladna je talijanskoj, jednako kao i društveni i politički trendovi u zemlji. U posljednje vrijeme u zemlji se razvila rasprava o mogućem ulasku u EU, što neki smatraju dobrim rješenjem, dok drugi ukazuju na praktične probleme vezane uz slabe materijalne i kadrovske resurse države s iznimno malim brojem stanovnika.

San Marino je administrativno podijeljen na devet općina. Vrhovnu zakonodavnu vlast obavlja Veliko i glavno vijeće, koje se bira na neposrednim izborima na pet godina, a izvršnu vlada sastavljena od osam državnih tajnika, među kojima onaj za vanjske poslove preuzima i neke funkcije premijera. Trenutačno je na vlasti koalicija demokršćana i socijalista.

Između Hrvatske i San Marina do sada je na snazi samo jedan sporazum, onaj o međusobnom poticanju i zaštiti ulaganja, potpisan prilikom boravka državnog izaslanstva San Marina u Hrvatskoj u svibnju 2004., a više drugih, koji se odnose na suradnju u cestovnom prijevozu, turizmu, kulturno-tehničkoj suradnji i socijalnom osiguranju, nalazi se u pripremi.

Ukupna robna razmjena u 2003. iznosila je 1.806.000 dolara, od čega je na hrvatski izvoz otpadalo 1.093.000 dolara, a na uvoz 713.000 dolara. Između dviju zemalja vrijedi režim ulaska u zemlju s valjanom putnom ispravom ili osobnom iskaznicom.

Predsjednik Mesić u San Marino će stići iz obližnjeg Riminija, talijanskog ljetovališta u kojemu tijekom vikenda sudjeluje u radu međunarodne konferencije "Otoci bez arhipelaga".

Pročitajte više