Sanacija dijelova Jadranske magistrale od Splita do Makarske

U tijeku je obnova i sanacija kolnika najugroženijih dijelova Jadranske magistrale na potezu od Splita do Makarske, doznaje se od zamjenika voditelja Ispostave Hrvatskih cestaSplit Balde Bakalića. L

Vrijednost je tih radova 33 milijuna kuna, a izvodi ih splitska građevinska tvrtka "Konstruktor".

Radovi su počeli prije mjesec i pol dana uređenjem pokosa, a trenutačno se izvode najzahtjevniji zahvati, skidanje asfalta i rekonstrukcija kolnika s proširenjem na pojedinim dijelovima. Uz sanaciju kolnika na pojedinim dijelovima ceste, u potpunosti se rekonstruira dionica Ruskamen - Dubci, duga 13,5 kilometara, te Baška Voda - Vepric, duga 7 kilometara.

Na tim se dionicama obavlja zamjena svih elemenata, od odvodnih kanala do zaštitnih ograda, postavljaju se i pojačanja u kolnik i novi asfaltni sloj, a na pojedinim dijelovima cesta će biti proširena, kako bi se na kraju dobila nova cesta u, uglavnom, postojećem profilu, kazao je Bakalić.

Posebna se važnost, naglasio je, pridaje uređenju pokosa uz cestu na kritičnim dionicama na kojima postoji velika opasnost od odrona kamenja na kolnik. Bit će postavljena i nova zaštitna ograda, a na pojedinim dijelovima, primjerice na samim Dubcima, gdje postoji veća mogućnost izlijetanja vozila s kolnika, postavit će se i betonska ograda. Na žalost, zbog radova je otežan promet na toj relaciji. Postavljeno je čak sedam pokretnih semafora koji se premještaju po dionicama u skladu s napredovanjem radova. Izvođač "Konstruktor" radove bi trebao dovršiti najkasnije do sredine lipnja, pa Bakalić smatra kako ne bi smjeli ugroziti turističku sezonu.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više