Sanader: Birači dali nalog HDZ-u za sastav nove Vlade

Predsjednik HDZa Ivo Sanader večeras je, komentirajući prve privremene neslužbene rezultate parlamentarnih izbora, istaknuo da su oni jasan nalog da HDZ treba dobiti mandat za sastav nove Vlade.

To nisu konačni rezultati, moguće je da budu još nešto bolji, izjavio je predsjednik HDZ-a novinarima u stranačkom izbornom stožeru. HDZ je jedini jasan i velik izborni pobjednik i to shvaćamo kao nalog hrvatskih građana najjačoj i najstabilnijoj političkoj snazi u zemlji da konačno pokrene Hrvatsku.

U vezi s dodjelom mandata za sastav nove Vlade Sanader je rekao da je logično da Predsjednik Republike obavi konzultacije najprije s predsjednikom najjače stranke te izrazio uvjerenje da će o tome vrlo brzo s njime razgovarati.

To je ono što birači traže od nas dvojice i vjerujem da ćemo se brzo dogovoriti o mandataru, a onda ćemo razgovarati i s mogućim koalicijskim partnerima, rekao je Sanader. Upitan s kime bi želio surađivati, Sanader je rekao da u HDZ-u nema trijumfalizma i da su svjesni kakvo je stanje u državi te da želi razgovarati sa strankama koje su s HDZ-om spremne preuzeti odgovornost za zemlju. Sigurno je da iz toga ne isključujemo ni HSS, rekao je Sanader.

Na novinarski upit bi li mu bio prihvatljiviji HSS ili HSP Sanader je odgovorio da je HSP učinio velik iskorak i napredak i da je respektabilan koalicijski partner te da mu već sada želi čestitati na dobru izbornom rezultatu.

U vezi s odnosom Hrvatske prema Haaškom tribunalu i najavljenim novim haaškim optužnicama Sanader je rekao da će se HDZ prema tome postaviti na najodgovorniji mogući način. Hrvatska će ispunjavati preuzete međunarodne obveze i tu želimo biti vrlo jasni i odlučni, iako ne prihvaćamo pojedine kvalifikacije kao što su one u optužnici protiv generala Gotovine. Želimo Hrvatsku u NATO-u 2006. i vjerujem da je to ostvariv cilj, a u EU 2007., što je također vrlo ambiciozan, ali i realno ostvariv cilj. Hrvatski građani su pokazali da cijene odgovornu državničku politiku, rekao je Sanader, poručivši kako je cilj i prioritet njegove politike porast životnog standarda svih hrvatskih građana.

Želimo podići nacionalni dohodak po stanovniku sa sadašnjih pet na 10 tisuća dolara i rast kupovne moći prosječne hrvatske obitelji te da mladi školovani ljudi ne odlaze u inozemstvo. Sanader je također ocijenio da su hrvatski građani odlučili smijeniti vlast koja je bila loš pokus za Hrvatsku iako je bila legitimno izabrana. Također je poručio da nema govora o revanšizmu te najavio da očekuje stabilnu Vladu.

(Hina) dm vkn

Pročitajte više