Sanader: Dobivanje datuma o početku pregovora uspjeh je svih u Hrvatskoj

DOBIVANJE datuma o početku pregovora uspjeh je svih u Hrvatskoj, svih onih koji su željeli samostalnu Hrvatsku, ali i europsku Hrvatsku, izjavio je predsjednik Hrvatske Vlade Ivo Sanader u intervjuu sutrašnjem "Vjesniku".

Mogu izraziti zadovoljstvo što oko toga postoji široki politički konsenzus. U našem veselju trebaju sudjelovati svi, jer je to uspjeh svih, a ne samo ove Vlade, rekao je Sanader.

Ako pregovori s Unijom počnu u proljeće, u ožujku ili travnju, mislim da će ići relativno brzo. Od početka sam pokazivao spremnost Vlade da te pregovore završimo za dvije godine, tijekom 2007., rekao je premijer, dodajući kako ne treba spekulirati o datumu već je na svima da odradimo svoj dio posla.

Naglasio je da ostaje obveza pune suradnje s Haagom i riješiti slučaj Gotovina. On je optuženi i mora se pojaviti pred Haagom i očitovati o optužnici i tu nema alternative. Osobno bih htio da se slučaj Gotovina riješi prije početka pregovora, jer taj slučaj sigurno šteti Hrvatskoj, a šteti i njemu. Pogoršava mu položaj i sada je trenutak da se to riješi. Kako postoje političke implikacije u optužnici Hrvatska će se pojaviti - i na tome radimo - u svojstvu prijatelja Suda, naveo je.

Podsjetio je na svoje stajalište da svatko tko pretpostavlja da je general Gotovina u Hrvatskoj s hrvatskim institucijama mora podijeliti informacije koje ima. U suprotnome, to nije korektan odnos prema Hrvatskoj, rekao je.

Na pitanje kako to da je među zemljama koje na neki način kompliciraju hrvatsko približavanje Europi uvijek Velika Britanija, premijer je rekao da Velika Britanija ima jako principijelan stav da se ne moće ići dalje dok se ne riješi svaki slučaj suradnje s Haagom. Poštujem taj principjelan stav, ali Europska unija ima u svakom trenutku mogućnost suspendirati daljnje pregovore, ako ocijeni da ne surađujemo s Haagom, rekao je Sanader. Kad je riječ o Italiji naveo je kako misli da je došlo do nesporazuma jer mu je, kazao je premijer Berlusconi rekao da će Italija tražiti bezuvjetan datum za početak pregovora. Očigledno se dogodio neki šum u komunikaciji, istaknuo je Sanader.

Izrazio je zadovoljstvo što je nova slovenska vlada s premijerom Janezom Janšom na čelu jasno rekla da podržava Hrvatsku bez ikakvih ograda na njezinom putu prema Uniji. To je percipirano u Bruxellesu i to je sigurno veliki znak našeg prijateljstva i suradnje. To što nas zajednički veže je mnogo važnije od nekoliko otvorenih pitanja, rekao je hrvatski premijer.

Naglasio je da Hrvatska vodi i da će voditi paralelno dva procesa - približavanje Uniji, ali isto tako pridonositi i stabiliziranju prilika na jugoistoku Europe.

Zadovoljan sam, ali stara mudrost kaže da nikada ne treba biti zadovoljan postignutim. Možda se moglo i više. U realnim okvirima možemo biti zadovoljni, odgovorio je premijer Sanader na pitanje je li zadovoljan dosadašnjim postignućima svoje Vlade.

Kao predsjednik HDZ-a rekao je da je uvjeren u pobjedu Jadranke Kosor, jer inače, dodao je, ne bismo ni izlazili na izbore da ne vjerujemo u pobjedu. I ankete pokazuju da je njezin rejting danas oko 30 posto, što je izuzetno dobro i siguran sam da će se taj rejting još povećati, rekao je uz ostalo hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u intervjuu sutrašnjem "Vjesniku".

Pročitajte više