Sanader: Europska komisija dat će mišljenje, a ne nalog, o potpisivanju ugovora s Bechtelom

PREMIJER Ivo Sander izjavio je u večerašnjem "Dnevniku plus" Hrvatske televizije (HTV) da će Europska komisija (EK) dati mišljenje i savjet , a ne nalog, o tomu treba li Hrvatska ili ne potpisati ugovor s američkom građevinskom tvrtkom Bechtel o gradnji dionice autoceste Dugopolje-Šestanovac.

Kako je izjavio Sanader, to će biti savjet Europske komisije u smislu apsolutne neovisnosti hrvatske Vlade koja će pri donošenju konačne odluke voditi računa o mišljenju EK.

Premijer je ponovio da je osobno naložio da se cjelokupna informacija o slučaju Bechtel uputi EK rekavši kako se nada će Europska komisija uskoro i dati to mišljenje.

Premijer je izrazio čuđenje što se stvorila afera," a da se zapravo glavni događaj oko kojega je se ona stvorila , a to je potpisivanje ugovora s Bechtelom, uopće nije zbio."

Ocijenivši da osobno odgovara za transparentnost rada Vlade, premijer Sanader je opetovao da Vlada kojoj je na čelu samo slijedi odluku prošle Vlade od 11. prosinca prošle godine donesenu tek kratko vrijeme prije no što je nova Vlada preuzela dužnost.

Kako je rekao Sanader, u skladu s tom odlukom bivše Vlade, sadašnja Vlada mora s Bechtelom ugovoriti izgradnju jedne zamjenske dionice umjesto one Zagreb- Sisak, ali poslije toga se za izgradnju svih ostalih dionica autoceste može raspisati javni natječaj.

Sanader je rekao kako mu je žao što je bivša Vlada potpuno zaboravila na tu odluku ocijenivši da se

njezini predstavnici odnose vrlo politikantski. Izjavio je i kako je imao informaciju da su , kako je rekao, "Račan i drugovi čekali na Iblerovom trgu s kakvim će to dokumentima danas izići Vlada, kao što i Čačić čeka hoćemo li izići sa svim onim poslovima koje je dobila njegova firma".

Doduše, dodao je Sanader, " Čačić je kada je postao ministar prenio firmu na svoju ženu i poslove je dobio na javnome natječaju, ali ih je isto tako, umjesto njegove mogla dobiti i neka druga firma, a firma Zlatka Tomčića je vršila nadzor nad tim sekcijama". O tomu koliko je bilo takvih poslova odnosno koliko je bilo slučajeva nepotizma i korupcije sigurno ćemo idućih dana upoznati hrvatsku javnost, najavio je premijer Sanader.

Premijer je odgovarajući na pitanje o predstojećim predsjedničkim izborima rekao kako će HDZ na jesen izvijestiti javnost o svom predsjedničkom kandidatu. Izjavio je da u HDZ- još nisu raspravljali o tomu trebaju li predsjednički i lokalni izbori biti istoga dana ili ne, dodavši kako se osobno zauzima da izbori budu u travnju iduće godine.

Na upit urednika da komentira najave Branimira Glavaša o tomu da je HDZ odustao od neposrednih izbora za gradonačelnike i župane, premijer Ivo Sanader istaknuo je da će se odgovori na to pitanje dati u listopadu ako bude potpuno jasan odnos gradonačelnika i gradskih vijeća, odnosno župana i županijskih skupština. Ako to ne bude jasno utvrđeno, rekao je Sanader, izbori će biti održani po postojećem zakonu.

(Hina) xip yvkn

Pročitajte više