Sanader je sve bliže Remetincu. A kad će se Bajić pozabaviti Kosoricom i ostatkom HDZ-a?

"S IVOM SANADEROM već dugo nisam u dobrim odnosima. Zbog čega? Zbog osobnih i moralnih razloga", rekao je za Index Ratko Maček, Sanaderov bivši prijatelj i HDZ-ov spin-doktor čije ime svako toliko ispliva u istrazi afere oko Fimi-medije. Istraga koja bi trebala dokazati da se preko te PR agencije iz državnih firmi izvlačio novac kojim se financirao HDZ, ali i punili privatni računi, polako se približava kraju, a informacije i dalje nastavljaju curiti u medije.

Neslužbeno se tako može čuti da je Mladen Barišić, bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar, u svom razgovoru s istražiteljima Uskoka spomenuo i ime Ratka Mačeka, kojeg se u svom svjedočenju navodno dotaknuo i bivši šef Uprave HEP-a Ivan Mravak. Maček tvrdi kako o tome ništa ne zna i dodaje kako nije točna informacija da je bio na famoznom sastanku koji se u Vladi održao 2007. godine, a na kojem su Ivo Sanader i Barišić naložili šefovima državnih firmi da posluju s vlasnicom Fimi-medije Nevenkom Jurak.

Maček: Sanader više nije moj prijatelj iz moralnih razloga

"Ja već pune tri godine nisam u Vladi, a razloge sam vam naveo u nekoliko jasnih rečenica", kaže nam Maček iako se teško može reći da je u razgovoru bio jasan ili otvoren. No, kazavši da više nije Sanaderov prijatelj "iz moralnih razloga" bez zadrške je poručio kako bivši premijer nije moralan, što bi se moglo protumačiti i kao poruka da je Maček znao za Sanaderove navodne ilegalne poslove koji proteklih mjeseci pune medijske stupce.

"Ukoliko me Uskok pozove na razgovor, naravno da ću se odazvati, to je moja obveza", kaže nam Maček, ali ustraje na tvrdnji da s Fimi-medijom nema nikakve veze. No, konačni sud o tome tek trebaju donijeti djelatnici Uskoka, koji su Mačekovo ime, prema neslužbenim informacijama, već čuli od dva različita izvora - Barišića i Mravka. Bivši HDZ-ov torbar u ponedjeljak je u Uskoku proveo dobar dio dana, nastavljajući sa svojim iskazom. To je već četvrti dan da Barišić razgovara s istražiteljima, a nakon njega u Gajevu će doći i Nevenka Jurak koja je također spremna "propjevati".

Pitanje Uskoku: Nakon što završite sa Sanaderom, hoćete li istraživati i Kosoricu?

Konačni rasplet prema kojem vodi istraga oko Fimi-medije jasan je već i vrapcima na grani - uhićenje Ive Sanadera. Ali ne treba se zavaravati da će privođenje Sanadera u Remetinec biti zasluga efikasne pravne države. Bivši premijer, nažalost, govori istinu kad se novinarima žali da njegovi bivši pobočnici Jadranka Kosor i Vladimir Šeks (kao uostalom i kompletni vrh HDZ-a) protiv njega vode politički progon. Hoće li i kada će Sanader biti uhićen ovisi prije svega o HDZ-u i njihovim predizbornim potrebama. No, Sanader i dalje poručuje kako ga ničeg nije strah jer je njegova savjest čista, iako je vjerojatno i sam svjestan da će mu Uskok uskoro pokucati na vrata. Ukoliko prije toga ponovno ne pobjegne, naravno.

Ali kada će takozvana pravna država raščistiti s ostatkom HDZ-a? U izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka mogla se pročitati informacija da su HDZ-ovci, u duhu dobre suradnje s DORH-om, Mladenu Bajiću predali 2 milijuna kuna i 300.000 eura koje im je Barišić ostavio u miraz nakon što je smijenjen sa svih stranačkih funkcija. To su, međutim, učinili tek nakon što su navedena sredstva nekoliko mjeseci provela u stranačkom sefu! Gdje ih je smjestio tada novoimenovani tajnik HDZ-a Branko Bačić.

Iz ovoga proizlazi da su HDZ-ovci barem od početka ove godine znali za postojanje crnih stranačkih fondova i da su to mjesecima tajili. Ivo Sanader, Mladen Barišić i Damir Polančec godinama su bili u samom vrhu Vlade i HDZ-a. No, njihovi najbliži suradnici (koji se danas predstavljaju kao perjanice antikorupcijske borbe) papagajski ponavljaju da ništa nisu znali o kriminalnim radnjama vlastite stranke. A borba protiv korupcije, kako često ističe Jadranka Kosor, neće biti gotova dok svi koji su odgovorni ne budu izvedeni pred lice pravde. "Nema nedodirljivih". Stoga, od Uskoka očekujemo da se nakon Ive Sanadera pozabavi i njegovom nekadašnjom zapisničarkom i svima ostalima koji, za razliku od dosad uhićivanih, i dalje sjede u Vladi ili Saboru. S obzirom na to da će ih Sanader, bez sumnje, prozvati kad dođe njegov red za ispitivanje u Gajevoj.

Pročitajte više