Sanader: Na sjednici Europskog vijeća očekujem status kandidata za Hrvatsku i datum početka pregovora

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader ponovio je danas kako očekuje da će na sjednici Europskog vijeća 17. i 18. lipnja Hrvatska dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te da će biti utvrđeno i vrijeme otpočinjanja pregovora.

Time bi bio ispunjen i naš glavni cilj, rekao je Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Dodao je da će, prema nekim informacijama, irsko predsjedništvo predložiti otpočinjanje pregovora početkom iduće godine, između siječnja ožujka.

Sanader smatra da je to dobar tajming kako bi se hrvatski pregovarači što bolje pripremili za početak dugotrajnih i iscrpljujućih pregovora čiji će ishod biti vrlo važan za budućnost Hrvatske.

Upitan što bi se dogodilo da Hrvatski sabor nije usvojio odluku da se pojas ribolovno-ekološke zone ne primjenuje na članice EU do završetka pregovora sa Europskom komisijom o ribarstvu, Sanader je rekao da tome ne želi špekulirati. No, moguće je da bi rasprava o hrvatskoj kandidaturi bila odgođena za jesen, odnosno kraj godine, pa smo željeli otkloniti svaki rizik i opasnost da to (odluka o ribolovno-ekološkoj zoni) bude prepreka, rekao je. Potvrdio je da će se odluka o stupanju na snagu pojasa ribolovno-ekološke zone, osim za članice EU početi primjenjivati od 3. listopada.

Odgovarajući na optužbe Jadranskog sabora da su tom odlukom izdani nacionalni interesi Sanader je rekao da Vlada promiče hrvatske interese. O najavama prosvjeda ribarskih sindikata rekao je da ih neće biti i da oni koji huškaju ribare neće postići cilj.

Na pitanje o mogućnosti raspisivanja prijevremenih izbora iduće godine, kako predviđaju neki britanski analitičari, Sanader je odgovorio da to nije pročitao i da o takvoj mogućnosti ne razmišlja.

Pročitajte više