Sanader odgovorio Mesiću: Vaše pismo shvaćam kao potporu aktivnostima Vlade u cilju smanjenja prometnih nesreća

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader je u odgovoru na današnje pismo predsjednika države Stjepana Mesića, koji je upozorio na potrebu povećanja sigurnosti na cestama, podsjetio na konkretne mjere koje je Vlada pokrenula za smanjenje prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, istaknuvši kako Mesićevo pismo, poslano nakon tih mjera, shvaća kao potporu tim Vladinim aktivnostima.

"Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske,

Vaše pismo koje ste mi danas uputili i koje ukazuje na tragične podatke o broju smrtno stradalih na našim prometnicama potvrda je da ste i Vi uz Vladu zabrinuti nad tim pokazateljima", navodi se u odgovoru predsjednika Vlade Ive Sanadera na pismo predsjednika Republike Stjepana Mesića i dodaje: "Budući da je Vlada već pokrenula niz konkretnih mjera za smanjenje prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, od kojih i Vi samo neke spominjete u Vašem pismu, u njihovom provođenju očekujem i Vašu osobnu potporu".

"Kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, dao sam konkretne zadaće nadležnim ministarstvima i institucijama da pooštre nadzor prometa, kao i preporuke za što oštrije kažnjavanje svih prekršitelja prometnih propisa. Te će konkretne mjere vrlo skoro biti ugrađene u novi, izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, te Zakon o prekršajima koji će strože sankcionirati sve one čija prometna kultura neće biti u skladu s njihovim odredbama."

Istovremeno, podsjeća premijer Sanader, povjerenstvo koje vodi potpredsjednica Vlade gospođa Jadranka Kosor u suradnji s ministrom unutarnjih poslova priprema opsežnu javnu kampanju kojom će se utjecati na svijest vozača, poglavito onih mladih, a što je javnosti već poznato. Također, izdan je i nalog MUP-u za učestalije kontrole vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih droga, dodaje se u pismu.

"Tragičan podatak o 11.400 poginulih na hrvatskim prometnicama od 1990. koje je iznio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u nedavnoj propovijedi, te 315 poginulih od početka ove godine, zabrinjava sve nas u Hrvatskoj. Budući da ste mi Vaše pismo uputili nakon što je moja Vlada poduzela sve mjere koje sam naveo, Vaše pismo shvaćam kao potporu aktivnostima Vlade u cilju smanjenja prometnih nesreća", stoji na kraju odgovora premijera Sanadera na današnje pismo predsjednika Mesića.

Pročitajte više