Sanader: Tijekom travnja EU će imati pozitivno mišljenje o hrvatskom zahtjevu

PREMIJER Ivo Sanader izjavio je danas kako očekuje da će tijekom travnja Europska komisija imati pozitivno mišljenje o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU.

Premijer je protekla dva dana u Beču i Bruxellesu imao niz bilateralnih susreta s premijerima zemalja članica Unije i zemalja koje uskoro ulaze u Uniju.

U tim je razgovorima izražena potpora Hrvatskoj, njihovo je stajalište da je vrijeme da se donesu ključne odluke o hrvatskom zahtjevu, prenio je danas članovima Vlade na redovitoj sjednici premijer Sanader.

Hrvatska i zbog toga treba krenuti u ubrzano usklađivanje svojeg zakonodavstva s europskim, rekao je.

Vlada je danas Hrvatskom saboru po hitnom postupku poslala tri zakona iz EU paketa, među njima i prijedlog da se izmjeni Zakon o državnim potporama.

Te izmjene ne bi mijenjale materijalne odnose između davatelja i korisnika državnih potpora, već bi se kroz njih definirala stručna djelatnost Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja i pitanje službene tajne.

Izmjenama se dodatno precizira nadležnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, te propisuje da agencija odobrava i nadzire provedbu općih i državnih potpora i nalaže da se vrate potpore koje su dane ili korištene protivno propisima.

To je još jedna kontrola trošenja državnog novca, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

U Sabor su na hitno donošenje poslani i zakoni kojima bi se potvrdile europske konvencije o filmskoj koprodukciji iz 1992., te o zaštiti arheološke baštine.

Pročitajte više