Sanader zadovoljan pozitivnim mišljenjem Europske komisije

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivo Sanader u utorak je u ime Vlade i cijele hrvatske javnosti izrazio zadovoljstvo što je Europska komisija donijela pozitivnu odluku o zahtjevu Hrvatske za punopravnim članstvom u EU.

Premijer Sanader to je rekao u izjavi novinarima nakon što je od voditelja izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Jacquesa Wuenenburgera dobio avis (mišljenje) Europske komisije, objavljen u utorak poslijepodne u Strasbourgu.

Naš je konačni cilj punopravno članstvo Hrvatske u EU u idućih nekoliko godina... nadamo se završetku pregovora kako bismo Europskoj uniji mogli pristupiti u tom roku, rekao je Sanader.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Wuenenburger rekao je kako je pozitivna ocjena EK donesena na temelju poznatih Kopenhaških kriterija i kako ona predstavlja preporuku da se počnu pregovori s Hrvatskom o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Kopenhaški kriteriji u sebi sadrže političke i gospodarske stavke te sposobnost zemlje kandidata da prilagodi svoje zakonodavstvo zajedničkom nasljeđu (ackuis communautaire) EU.

Govoreći o pozitivnoj ocjeni Europske komisije Wuenenburger je krenuo od treće skupine kriterija i rekao da je Komisija procijenila da će Hrvatska u srednjoročnom razdoblju biti u mogućnosti uskladiti svoje zakonodavstvom s avisom, osim dijela koji se odnosi na zaštitu okoliša, koji potpada pod dugoročne planove.

Što se gospodarstva tiče Komisija smatra da je Hrvatska zemlja s funkcionirajućim slobodnim tržištem, a politički je funkcionirajuća demokracija sa stabilnim institucijama koja jamče pravnu državu i u kojoj nema većih problema glede zaštite temeljnih ljudskih prava.

No u sva tri Kopenhaška kriterija Komisija je svoje pozitivno stajalište ugrađeno u avis temeljila na dodatnim naporima koje Hrvatska treba poduzeti i u pogledu daljnjeg usklađivanja zakonodavstva i u pogledu gospodarskih i političkih reformi, osobito glede manjinskih prava, povratka izbjeglica, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

"U posljednjih se mjeseci značajno popravila suradnja RH s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, što je nedavno potvrdila i njegova glavna tužiteljica Carla del Ponte..., ali Hrvatska mora nastaviti potpunu suradnju i zajamčiti da se preostala osoba optužena pred tim sudom pred njim i pojavi" rekao je Wuenenburger.

Šef izaslanstva EK u Hrvatskoj napomenuo je kako je avis preporuka EK, a odluku o tome hoće li se početi pregovori s Hrvatskom o pristupu EU treba donijeti Europsko vijeće vjerojatno već u lipnju. Isto tako je napomenuo kako će ta odluka ovisiti i o budućim postupcima Hrvatske koja će se i dalje nalaziti pod neprestanom prismotrom međunarodnih čimbenika.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader zahvalio je veleposlaniku Wuenenburgeru na dosadašnjoj pomoći Hrvatskoj na putu pristupka EU, ali je posebnu zahvalnost uputio i Vladi svojeg prethodnika Ivici Račana koja je podnijela aplikaciju i odgovorila na veliki broj pitanja koje EK postavila pred Hrvatsku.

"Ovako veliki politički ciljevi kao što je ulazak u EU spadaju u politički, nadstranački koncenzus i zato sigurno dijelim zadovoljstvo sa svim strankama i ukupnom hrvatskom javnosti što smo učinili prvi konkretan korak na putu priključenja" rekao je Sanader.

Premijer Sanader istaknuo je kako Hrvatsku čeka još puno posla jer "ulazak u EU ne znači rješenje svih naših problema".

Hrvatska sama mora obaviti domaću zadaću u restrukturiranju gospodarstva jačanju izvoza i konkurentnosti svojih proizvoda kao i rastu standarda i kupovne moći svojih građana. No, "započinjanje procesa za ulazak u punopravno članstvo u EU dramatično mijenja položaj naše zemlje, i siguran sam da će avis značiti puno u afirmaciji Hrvatske u međunarodnoj zajednici i motiviranju stranih ulagača, zato je današnji dan od iznimne važnosti" kazao je Sanader.

Pročitajte više