Sanaderova izjava došla točno na godišnjicu bombaškog udara u Beirutu

"NEĆEMO dopustiti da Hrvatska postane Beirut", rekao je jučer premijer Ivo Sanader na izvanrednoj pressici sazvanoj povodom stravičnog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu.

Izjava je došla na isti dan kada se u samom Beirutu mnogi s gorčinom prisjećaju 23. listopada 1983. godine. Tada je u dvama bombaškim napadima ubijeno na stotine američkih i francuskih vojnika koji su u Libanonu bili raspoređeni u sklopu mirovne misije UN-a.

Tog jutra oko 6.10 sati bombaš samoubojica u kamionu punom eksploziva je nasilno ušao u bazu američke vojske stacionirane na bejrutskom aerodromu. Potom je aktivirao eksploziv čija je snaga bila ekvivalentna eksploziji oko 5,4 tona TNT-a. Nekoliko minuta kasnije u šest kilometara udaljenoj bazi francuske vojske zapadno od Beiruta eksplodirala je još jedna bomba.

U napadima je poginulo 58 francuskih i 241 američki vojnik (220 marinaca, 18 pripadnika mornarice i tri pripadnika kopnene vojske). Bio je to najsmrtonosniji dan za američke marince od krvave bitke na otoku Iwo Jima tijekom Drugog svjetskog rata.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više