Sanaderova tvrtka sa 300 tisuća kuna kapitala opterećena kreditom od 5,8 milijuna kuna

IMOVINSKA kartica Ive Sanadera i dalje pobuđuje veliku pažnju javnosti, a posebice priznanje vezano uz vlasništvo nad dvije zagrebačke tvrtke Alia Savjetovanje d.o.o. i Perbujac d.o.o. Naime, prema poslovnim podacima obje tvrtke osnovane su u rujnu prošle godine i to svega dva tjedna nakon što je Sanader izašao iz bolnice Jordanovac gdje je bio hospitaliziran devet dana nakon odmora na jahti "Malo vitra".

Temeljni kapital po 300 tisuća kuna

Alia je osnovana 3. rujna, a Perbujac 16. rujna prošle godine, a obje tvrtke osnovane su s temeljnim kapitalom od 300 tisuća kuna. Sanaderov udjel je isti i u Aliji i u Perbujcu odnosno ima 47,5 posto udjela dionica nominalne vrijednosti 142.500 kuna. I jedna i druga tvrtka bave se "savjetovanjem u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem"

Također, obje tvrtke registrirane su na istoj adresi i to Šarengradska 1, gdje je  kupljeno 336 metara četvornih poslovnog prostora u novogradnji. Riječ je o elitnoj lokaciji, a navodno je Sanader, za opremanje odnosno kupovinu poslovnih prostora prema vlastitom priznanju za to podigao kredit kod jedne zagrebačke banke. No, u njegovoj imovinskoj kartici koju je predao Saboru nema traga kreditnim zaduženjima.

Dugoročne obveze Alia Savjetovanje 800 tisuća eura

No, prema podacima tvrtke Alia Savjetovanje, vrlo je vjerojatno kako je ta tek osnovana tvrtka podigla kredit i to u vrijednosti od 800 tisuća eura koliko i iznose dugoročne obveze tvrtke. Vrlo je vjerojatno riječ o hipotekarnom kreditu, a zanimljivo je kako je prošlo vrlo malo vremena od osnivanja tvrtke pa do kupnje ekskluzivnog poslovnog prostora. Prihodi su u visini od 63 tisuće eura godišnje, a tvrtka ima dva zaposlenika.

Podsjetimo, kako smo napisali jučer, a to je da Sanaderove tvrtke u Zagrebu vodi Steven Vatroslav Brkich koji je bio jedan od troje savjetnika u vrijeme dok je Sanader bio premijer i to od 2008. do 2009. godine,  a riječ o čovjeku vrlo bliskom bivšem ministru Miomiru Žužulu. Naime, Brkich je bio pomoćnik u Uredu za odnose s javnošću hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, gdje je Žužul bio veleposlanik, a bio je u Ministarstvu vanjskih poslova dok je Žužul bio ministrom.

Pročitajte više