Sanchez: Svačija je zadaća braniti ljudska prava u svijetu

Foto: EPA

Španjolski premijer Pedro Sanchez, koji je prošli mjesec prozvao Izrael zbog "neselektivnog ubijanja palestinskih civila" i kršenja ljudskih prava, rekao je da je svačija zadaća braniti ljudska prava u bilo kojem dijelu svijeta.

Sanchez, čija zemlja još mjesec dana predsjeda EU-om, to je poručio povodom 75. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima.

"Opća deklaracija o ljudskim pravima stara je 75 godina i relevantnija je nego ikad. Braniti ih je svačija dužnost. Uvijek i bilo gdje u svijetu", poručio je Sanchez preko društvene mreže X.

Deklaraciju je usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1948. u Parizu.

Sanchez pisao šefu Europskog vijeća

Izrael je u subotu najavio nastavak napada na Pojas Gaze, gdje je u dva mjeseca ubio više od 16.000 civila, prema podacima zdravstvene službe u Gazi.

Sánchez je ovaj tjedan uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu zatraživši da se na samitu EU sljedećeg tjedna održi rasprava o jasnom stajalištu o stanju u Gazi i rješenju s dvije međunarodno priznate države, Izraelom i Palestinom.

To pismo je potpisao zajedno s trojicom premijera EU koji pripadaju različitim političkim obiteljima - belgijskim liberalom Alexanderom de Croom, irskim konzervativcem Leom Varadkarom i malteškim socijaldemokratom Robertom Abelom - nakon što je propao pokušaj glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi.

Sjedinjene Države su iskoristile u petak, tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, svoje pravo veta na novu rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, suočenoj s katastrofalnom humanitarnom situacijom.

Pročitajte više