Sarajevo ima nove tramvaje. Pogledajte prvu vožnju po gradu

Screenshot: Facebook

Sinoć je na sarajevskoj tramvajskoj pruzi održano prvo testiranje novih Stadler tramvaja. Ministar prometa Kantona Sarajeva Adnan Šteta istaknuo je da su tijekom testiranja provjerili funkcionalnost tramvaja u odnosu na infrastrukturu te su prilagodili informacijski sustav za putnike, koji uključuje glasovne i tekstualne najave stanica.

Prvo testiranje Stadler tramvaja na tramvajskoj pruzi. Večeras se ispituje funkcionalnost tramvaja sa infrastrukturom i podešava se informacioni sistem za putnike, koji podrazumijeva glasovne i tekstualne najave stanica. Veliki broj ispitivanja je do sada završen, uspješno je obavljena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa, a u narednom periodu nastavit će se testiranje različitih komponenti tramvaja kako unutar depoa, tako i na tramvajskoj pruzi. Tramvaji su izrađeni po europskim standardima i normama. Dok traju ispitivanja i testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj, onaj koji je prvi i napravljen i koji je bio izložen na sajmu, prolazi homologaciju, tako da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš poput tramvaja u državama Europske unije. Kada se završe sva ispitivanja, prilagođavanja i testiranja na jednom, taj sistem će biti prenesen na sve tramvaje i na taj način će više njih biti spremno za puštanje u saobraćaj. Raduje me posvećenost svakom detalju, kako bi pored sigurnosti koju ćemo imati, imali i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, koje smo odavno i zaslužili.

Objavljuje Adnan Šteta u Srijeda, 31. siječnja 2024.

"Proveden je velik broj testiranja, uspješno je završena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa. Testiranje različitih komponenti tramvaja nastavit će se i u nadolazećem razdoblju, kako unutar depoa tako i na samoj tramvajskoj pruzi", podijelio je Šteta na svom službenom Facebook profilu.

Naglasio je da su tramvaji proizvedeni prema europskim standardima i normama.

"Dok se provode testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj - prvi proizvedeni i izloženi na sajmu - prolazi kroz proces homologacije. To znači da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš kao i tramvaji u zemljama Europske unije", istaknuo je Šteta.

Podsjetio je da će, nakon završetka svih testiranja, prilagodbi i ispitivanja na jednom tramvaju, taj sustav biti implementiran na sve tramvaje, čime će biti spremni za puštanje u promet.

"Veseli me posvećenost svakom detalju kako bismo, osim sigurnosti, dobili i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, što smo odavno zaslužili", smatra Šteta.

Pročitajte više