Sastali se Dodik i Putin. Zna se o čemu su pričali

Foto: Profimedia

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik sastao se u srijedu u ruskom gradu Kazanju, u Tatarstanu, s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pri čemu su jedan drugom dijelili komplimente i najavili jačanje suradnje i prijateljskih odnosa koje imaju. 

Dodik je u Rusiju doputovao nakon posjeta Minsku, gdje je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, a s Putinom se sastao nakon što je ruski čelnik doputovao u Kazanj kako bi tamo otvorio sportsko natjecanje Igre budućnosti u kojemu sudjeluju članice Ruske Federacije.  

"Republika Srpska je naš prijatelj"

"Republika Srpska je naš prijatelj, hvala što podržavate Rusiju", kazao je Putin aktualnom predsjedniku Republike Srpske, koji je zbog secesionističke politike i podrivanja Daytonskog sporazuma pod američkim i britanskim sankcijama, a već godinama to nastoji kompenzirati time što održava bliske veze s Moskvom, pri čemu otvoreno podupire i rusku agresiju na Ukrajinu.

Putin je Dodiku ponudio svaku vrstu pomoći, a prema videoisječcima njihova susreta u četiri oka moglo se zaključiti kako su razgovarali i o stanju u BiH, odnosno na Zapadnom Balkanu.

"Znamo da situacija u RS-u nije jednostavna i spremni smo razgovarati o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose s Rusijom. Radit ćemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju", kazao je Putin.

Dodik mu je pak zahvalio na susretu, kazavši kako je za njega čast razgovarati s Putinom, a dodao je kako, osim s njim, dobre odnose ima i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Potužio mu se pritom na navodne pritiske na RS sa Zapada, a obećao je kako će se taj entitet odlučno nastaviti protiviti uvođenju sankcija Rusiji, kao i mogućem pridruživanju NATO-u. "Nije ni logično ni normalno da bismo mi mogli prihvatiti članstvo u NATO-u", kazao je Dodik.

Putin je Dodiku na sastanku uručio i Orden Aleksandra Nevskog.

"Za veliki doprinos razvoju suradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva s Republikom Srpskom", navode se kao razlozi za davanje ordena u ukazu o odlikovanju koji je potpisao Putin.

Pročitajte više