Saudijska Arabija: Ako ženama damo vozačku, počet će se prostituirati i imati seks prije braka

U DANIMA kada dobitnica Nobelove nagrade za mir ističe kako "žene više nisu žrtve, već lideri u svijetu", suprotni nam primjeri, nažalost, dolaze iz Saudijske Arabije.

Tamo je skupina religijskih akademika, predvođena Kamalom Subhijem, dobila zadatak pripremiti izvješće o potencijalnim implikacijama koje bi dozvola ženama da voze automobile imala na ponašanje žena u ovoj monarhiji.

To izvješće predočeno je Shura Vijeću, sastavljenom od 150 muškaraca koji savjetuje kralja Abdulaha, a u njemu su izraženi ultrakonzervativni stavovi koji će na leđa kralja staviti dodatni pritisak po pitanju dozvole izdavanja vozačke dozvole ženama, koje je posljednjih mjeseci postalo političko pitanje par excellence u Saudijskoj Arabiji.

Žene vozači izazvat će rast prostitucije, homoseksualnosti i pronografije

Naime, u izvješću stoji kak će dozvola ženama da voze posljedično rezultirati njihovim stupanjem u seksualne odnose prije braka. Aktivist za ljudska prava Waleed Abu Alkhair kazao je za Associated Press kako u izvješću stoji da će "žene vozači izazvati duboko srozavanje morala i prouzročiti rast prostitucije, pornografije, homoseksualnosti i razvoda".

Profesor Subhi, predvodnik skupine koja je izradila "studiju", u izvješću je opisao kako se jednom zatekao u kafiću u jednoj arapskoj zemlji u kojoj je ženama dozvoljeno da voze i imaju prijateljice, te da ga je pritom jedna od žena "znakovito pogledala i napravila gestu kojom mu je dala do znanja da je slobodna". "Eto što se događa kada dopustite ženama da voze", citirao je Subhia Daily Mail.

Hoće li kralj "reformator" popustiti pritisku?

Još nije poznato što će vlasti odlučiti po ovom pitanju, ali aktivisti sumnjaju da će konzervativni savjetnici vjerojatno nagovoriti kralja da zadrži postojeće stanje, iako je kralj u zadnje vrijeme pokazao neke reformatorske naznake. Jedna od njegovih važnijih odluka odnosi se na dozvolu ženama da glasuju na lokalnim izborima 2015. godine. Iz naše perspektive zvuči bizarno, ali se žene u Saudijskoj Arabiji i to je prvi korak na putu oslobođenja.

Pročitajte više