U Saudijskoj Arabiji dvije transrodne osobe stavili u vreće i mlatili do smrti

Screenshot: YouTube

PREMA tvrdnjama aktivista za ljudska prava, dvije transrodne osobe u Saudijskoj Arabiji su strpane u vreće, premlaćene šipkama i mučene do smrti.


Kako prenosi Independent, policija je navodno ubila 35-godišnju Amnu i Meeno u dobi od 26 godina, nakon što su uz njih, u raciji jedne kuće, uhitili 35 transrodnih osoba.

Pakistanski aktivisti zahtijevaju objašnjenje

Obje su bile iz Pakistana pa tamošnji aktivisti zahtijevaju objašnjenje od Saudijske Arabije vezano za njihovu smrt, kao i za 22 osobe koje su navodno još uvijek u pritvoru.

"Zahtijevamo informacije jer je došlo do zbunjujuće situacije u kojoj se brojne transrodne osobe u Saudijskoj Arabiji osjećaju ranjivo i preplašeno," izjavio je Qamar Naseem, aktivist iz grupe Blue Veins u razgovoru za Independent.

Rekao je kako ih se ne tretira pravedno prema kaznenom zakonu u Saudijskoj Arabiji i pritom se ne radi samo o osobama iz Pakistana nego i iz ostalih dijelova svijeta.

"Tretira ih se loše, ponekad su označeni, a ako je netko uhićen drugi put po istoj osnovi, može biti pogubljen," rekao je Naseem za Independent.

Homoseksualnost kažnjiva smrću u Saudijskoj Arabiji

Osobe koje su uhićene u raciji kuće su navodno uhićene zbog istospolnih veza u glavnom gradu Rijadu.

U Saudijskoj Arabiji je homoseksualnost kažnjiva smrću dok su sve operacije promjene spola ilegalne.

Od 35 uhićenih, njih 11 je platilo kaznu u iznosu od 33.000 funti, dok je njih 22 ostalo u pritvoru.

Pročitajte više