Saudijska Arabija ulaže u ozbiljnog konkurenta Muskovoj Tesli

Foto: EPA

SAUDIJSKI fond odlučio je uložiti više od milijardu dolara u Lucid Motors, američkog proizvođača električnih automobila i potencijalnog konkurenta Tesli, javlja CNN.

Financijski ulog omogućio bi pokretanje proizvodnje prvog električnog automobila imena Lucid Air kao i izgradnju tvornice u Casa Grandi, u Arizoni. Lucid Air bi trebao izaći na tržište do 2020. godine.

Saudijska Arabija već uveliko investira u Teslu, ali i inače u proizvodnju i razvoj električnih automobila kako bi smanjila svoju financijsku ovisnost o industriji nafte. Prošlog mjeseca predsjednik Uprave Tesla, Elon Musk, objavio je da je Saudijska Arabija preuzela gotovo 5% udjela u njegovoj tvrtki električnih automobila, objašnjava CNN.

Bolja verzija Tesle?

Glavni tehnološki direktor Lucid Motorsa, Peter Rawlinson, prije je bio potpredsjednik i glavni inženjer u Tesli te je sudjelovao u dizajniranju modela S. Napustio je Teslu 2012., nedugo nakon što je model S izašao na tržište.

Rawlinson smatra da će Lucid Air biti bolja verzija Tesle i da će imati luksuzne značajke koje nedostaju modelu S, poput većeg i udobnijeg unutarnjeg prostora.

"Mislim da nitko do sada nije uistinu iskoristio sve prednosti elektrifikacije“, izjavio Rawlinson za CNN.

Novi električni automobil Lucid Air trebao bi moći prijeći 640 kilometara s jednim punjenjem, za razliku od Teslinog modela S kojem je maksimalni domet 540 kilometara.

Pročitajte više