Saudijski princ osnovao novu aviokompaniju. Ima velike planove

Ilustracija: EPA

NOVI saudijski avioprijevoznik Riyadh Air razgovara s američkim proizvođačem zrakoplova Boeingom o kupnji 150 zrakoplova modela 737 MAX, izvijestili su mediji. Vrijednost transakcije mogla bi dosegnuti približno osam milijardi dolara, navodi Bloomberg News procjenu analitičara, budući da velik broj zrakoplova obično nosi i značajni popust.

Novi saudijski prijevoznik osnovan je u ožujku u sklopu strategije prestolonasljednika Mohammada bin Salmana koja bi trebala smanjiti ovisnost saudijskog gospodarstva o nafti i pojačati udio turizma i prometa. Do kraja desetljeća Ryadh Air bi trebao letjeti na više od 100 odredišta širom svijeta i konkurirati većim prijevoznicima u Perzijskom zaljevu u globalnim transferima.

Zategnuti odnosi između Saudijaca i Amerikanaca

U ožujku su najavili narudžbu do 72 Boeingova zrakoplova 787-9 Dreamlinera, u sklopu sporazuma vrijednog više milijardi dolara.

Saudijski i američki dužnosnici pokušavaju poboljšati odnose između dvije države, zategnute zbog skupine pitanja, uključujući i naftnu politiku, napominje Bloomberg News, a nova saudijska narudžba mogla bi poboljšati poziciju Boeinga na unosnom tržištu Perzijskog zaljeva.

Ryadh Air želi kupiti ukupno 300 do 400 uskotrupnih zrakoplova, piše Bloomberg News pozivajući se na upućene izvore, a dio tog kolača mogao bi pripasti i europskom proizvođaču zrakoplova Airbusu. Boeing nije želio komentirati izvješće, a Ryadh Air i njegov vlasnik, saudijski stabilizacijski fond, nisu odmah odgovorili na upit Reutersa za komentar.

Pročitajte više

 

Pročitajte više