Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za premještanje Zida boli

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja slaže se da se Zid boli u Selskoj ulici premjesti u predviđenu kriptu na zagrebačkom groblju Mirogoju, a protivi se uporabi Zida i žrtava rata u političke svrhe i osobne ambicije, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Saveza Ivan Pšenica.

Dodao je da "iza premještaja Zida boli ne stoje strukture grada Zagreba, niti svojevoljne odluke pojedinaca" te da se "Zid premješta na inicijativu onih koji su ga gradili - roditelja i članova obitelji žrtava Domovinskog rata".

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Pšenica potvrdio je kako je točno da je (predsjednica Apela) Zdenka Farkaš idejni začetnik gradnje Zida boli, no ustvrdio je da ona "manipulira šačicom ljudi koji ne razumiju da nitko nije ni vlasnik, ni autor Zida".

Pšenica je napomenuo da će, ne riješi li se taj prijepor po poptpisanim dogovorima, biti prisiljeni okupiti članove obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, doći u Selsku i na kraju, ako je nužno, sami prenijeti Zid na Mirogoj".

Dodao je da za cijeli postupak premještaja Zida boli postoji dokumentacija, koju je novinarima razdijelio brigadir Miodrag Demo, predsjednik Povjerenstva za trajno zbrinjavanje Glasa hrvatske žrtve - Zida boli i voditelj Odjela za branitelje i udruge branitelja iz Domovinskog rata zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

U toj dokumentaciji stoji kako su Ugovor o premještanju potpisali 2003. predsjednici šest stradalničkih udruga.

Pšenica je rekao da obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja podupiru premještaj Zida boli sa Selske ceste na Mirogoj jer žele da imena njihovih najmilijih budu trajno upisana i sačuvana, da imaju mjesto gdje će zapaliti svijeće te da je lokacija u Selskoj neprikladna.

Hrvatska još traži istinu o sudbini 1158 zatočenih i nestalih branitelja i civila, rekao je Pšenica, dodavši da su u Zid boli ugrađene cigle s imenima 13.600 hrvatskih žrtava Domovinskog rata.

Na konferenciji za novinare Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u premještanju Zida boli na Mirogoj poduprli su i predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske, Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatski feniks".
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.