Savjetnik Zelenskog: Ciljevi u obrani Bahmuta su ostvareni 1000 posto

Foto: Profimedia

UKRAJINSKA obrana grada Bahmuta je "postigla svoje ciljeve i veliki je strateški uspjeh za ukrajinsku vojsku", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Ukrajina je imala dva glavna cilja u obrani Bahmuta: kupovanje vremena da pojača svoje snage i nanošenje teških gubitaka ruskim postrojbama", rekao je Podoljak. 

Kazao je da je odluka da se Bahmut brani do ove mjere zajednička strategija koju je osmislila ukrajinska vojska uz odobrenje predsjednika Zelenskog. 

“Što se tiče obrane Bahmuta, ciljevi su ostvareni 1000 posto. Vojska je provela plan uništenja neprijateljske glavne borbeno spremne grupe s jedne strane i omogućila obuku desetaka tisuća ukrajinskih vojnika da se pripreme za protunapad", kazao je Podoljak.

"Čak i ako se vojno vodstvo u nekom trenutku odluči povući vojsku na povoljnije položaje, obrana Bahmuta bit će veliki strateški uspjeh za ukrajinske oružane snage kao temelj za buduću pobjedu", dodao je.

Podoljak je upozorio da odluka o povlačenju još nije donesena, već da postoji konsenzus među vojnim čelnicima da se nastavi s obranom grada.

“To je prednost demokratskog modela koji nam omogućuje da biramo i donosimo najbolje odluke. Puno kritičkih pitanja postavlja i sam predsjednik. Budući da konačnu odluku, kao vrhovni zapovjednik, donosi šef države, predsjednik se osjeća vrlo osobno odgovornim”, dodao je.

Pročitajte više