Savjetnik Zelenskog: Rusija je istočnu Europu pretvorila u nepredvidivo bojno polje

Foto: Twitter

VIŠIsavjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da jedino Rusiju treba kriviti za "incidente s projektilima" u ratu koji vodi protiv njegove zemlje.  Mihajlo Podoljak priopćio je to nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da projektil, koji je usmrtio dvije osobe u Poljskoj, vjerojatno nije ispaljen iz Rusije.

"Po mom mišljenju, potrebno je držati se samo jedne logike. Rat je započela i vodi Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim projektilima. Rusija je pretvorila istočni dio europskog kontinenta u nepredvidivo bojno polje", rekao je Podoljak. "Namjera, sredstva izvršenja, rizici, eskalacija - sve je to samo Rusija. I ne može biti drugog objašnjenja za bilo kakve incidente s projektilima", dodao je. 

Dvije osobe poginule su u poljskom žitnom pogonu blizu ukrajinske granice u utorak dok je Rusija raketirala Ukrajinu.

"Kada agresorska zemlja izvede namjeran masovni raketni napad na cijeli teritorij velike zemlje na europskom kontinentu sa svojim zastarjelim sovjetskim oružjem (rakete klase X), tragedija se prije ili kasnije dogodi i na teritorijima drugih država", navodi Podoljak u priopćenju. 

"Štoviše, ruski projektili ili njihovi dijelovi više puta su padali u granične zone. Ne vidim ni najmanji smisao da se odstupa od ove jednostavne logike - samo je Rusija svojim raketnim napadima kriva za prijetnje i ekscese u drugim zemljama", rekao je Podoljak. 

Podoljak je još na Twitteru objavio da je vrijeme da Europa "zatvori nebo" nad Ukrajinom. "Nema potrebe tražiti izgovore i odgađati ključne odluke", dodao je. 

Pročitajte više